Tendințele emergente în managementul deșeurilor răspund cererii tot mai mari din partea industriilor pentru operațiuni autonome, digitalizare și durabilitate. Industria automatizează din ce în ce mai mult procese precum sortarea, colectarea și eliminarea deșeurilor. Tehnologiile moderne și disponibile sunt puse în slujba eficientizării proceselor de gestionare a deșeurilor și educația continuă în rândul comunităților sociale dar și în cadrul diferitelor organizații de business și instituționale conduc către schimbarea mentalității colective cu privire la protejarea mediului, eficientizarea costurilor și prezervarea resurselor energetice.
În acest sens, pentru a sublinia evoluțiile și tendințele managementului deșeurilor în România, THE DIPLOMAT-BUCHAREST organizează prima ediție a conferinței dedicate WASTE MANAGEMENT, pe 8 iunie 2023 la București.
Discuțiile din cadrul conferinței vor pune în lumină stadiul măsurilor și acțiunilor locale referitoare la managementul deșeurilor în România, strategii naționale și locale, identificarea evoluțiilor pentru a oferi o perspectiva actuală a implementărilor concrete și aplicabilitatea principiilor sistemului economic circular, din care face parte managementul deșeurilor.
AGENDA CONFERINȚEI
PANELISTS
RAUL POP, Waste Management Expert, ECOTECA (moderator panel)
LASZLO BORBELY, Consilier de Stat, Cabinet Prim-Ministru, Coordonator Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, Guvernul Romaniei
MIHAELA FRASINEANU, Secretar General Adjunct, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
GEMMA WEBB, CEO & Presedinte Directorat, RetuRO Sistem Garanție Returnare
ANDREI LIVIU ANTIPA, Vice-presedinte AFM – Administrația Fondului pentru Mediu
LUCIAN PAVEL, Environmental Department Manager, Klarwin
ZOLTAN BARTHA, General Manager, Eltex Recycling
ALIN VISAN, Presedinte, ARAM – Asociatia Romana pentru Ambalaje si Mediu
CRISTINEL DOBROTĂ, Deputy General Manager, Business Development, Romcarbon
CRISTIAN NECULIȚĂ, Facility Manager, Continental Automotive Romania
10:00 – 11:15 | SESIUNEA I EVOLUȚII ALE MANAGEMENTULUI DEȘEURILOR ÎN ROMÂNIA
REGLEMENTĂRI EUROPENE, PROVOCĂRI LOCALE, SOLUȚII
Regulile Uniunii Europene impun statelor membre, deci și României, crearea, implementarea și respectarea unei legislații de mediu prin care să asigure protejarea mediului și a sănătății populației. Utilizând tehnologiile disponibile și crearea unor modele de operațiuni eficiente și conforme, atât instituțiile, companiile private și comunitățile sociale iau parte la dezvoltarea unui sistem adecvat pentru gestionarea deșeurilor.
IMPACT ASUPRA MODELELOR DE BUSINESS ȘI IMPLEMENTĂRI DE SUCCES
Prin managementul deșeurilor se înțelege executarea activităților de colectare, transport, tratare, reciclare și depozitare a deșeurilor și are drept scop reducerea efectului pe care acestea le au asupra sănătății oamenilor, a mediului precum și economisirea unor resurse naturale prin reutilizarea elementelor ce se pot recupera. Astfel, noile reglementări din domeniu pot impune companiilor, instituțiilor și comunităților o serie de norme și bune practici care duc la schimbarea mentalităților, a comportamentelor de de consum și a modelelor de business.
TRANSFORMAREA RECICLĂRII PRIN DRS – SISTEMUL DE GARANȚIE-RETURNARE
Industria de reciclare din România este transformată fundamental de legea privind sistemul de garanție-returnare pentru ambalajele nereutilizabile (DRS), care prevede o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj pentru băuturile achiziționate. DRS intră în faza de implementare în 2023 și va avea un impact puternic asupra întregului lanț al celor implicați – de la producătorii de ambalaje, la marii retaileri și micii comercianți, la cei care asigură infrastructura de preluare și reciclare, până la consumatori. România este prima țară care a implementat sistemul de garanție-returnare. Astfel, compania RetuRO Sistem Garanție Returnare este creată de asociațiile reprezentative ale producătorilor și comercianților de băuturi pentru gestionarea acestui sistem și funcționează ca un parteneriat public-privat, cu Ministerul Mediului deținând 20 la sută din acțiuni.
11:30 – 13:00 | SESIUNEA II IMPLEMENTĂRI EFICIENTE ALE SOLUȚIILOR DE MANAGEMENT AL DEȘEURILOR
GESTIONAREA DEȘEURILOR | SOLUTII DE RECICLARE ȘI TRANSFORMARE ÎN RESURSE
În prezent, Europa pierde anual aproximativ 600 de milioane de tone de materiale conținute în deșeuri, care ar putea fi reciclate sau reutilizate. Doar aproximativ 40 % din deșeurile produse de gospodăriile din UE sunt reciclate, cu rate de reciclare de 80 % în anumite regiuni, și de sub 5 % în altele. Transformarea deșeurilor în resurse este esențială pentru o utilizare mai eficientă a resurselor și pentru trecerea către o economie mai circulară.
NOI TEHNOLOGII DE MANAGEMENT AL DEȘEURILOR
Industria deșeurilor este definită de multe mega-tendințe și una dintre acestea este utilizarea pe scară tot mai mare a tehnologiei,
cum ar fi întreținerea predictivă, rutare dinamică, automatizare MRF și automatizarea vehiculelor. Tehnologia schimbă industriile,
în primul rând prin consolidare. La aceasta, reglementările durabile și legate de mediu sunt o valoare adăugată pentru un mediu mai ecologic și un viitor mai sigur.
Evenimentul este sprijinit de:
PARTENER STRATEGIC: CERC – COALIȚIA PENTRU ECONOMIE CIRCULARĂ
PARTENERI GOLD: ELTEX RECYCLLING, KLARWIN, ANBR
PARTENER: ROMCARBON
CU SPRIJINUL: DEPARTAMENTUL PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ GUVERNUL ROMANIEI, CONCORDIA, BRCC – Camera de Comert Romano-Britanica, AHK – Camera de Comert Romano-Germana, HENRO – Asociația Producătorilor de Energie Electrică
PARTENERI MEDIA OUTSOURCING TODAY, SUSTAINABILITY TODAY, FINANCIAL INTELLIGENCE, ECONOMISTUL, ROMANIA DURABILA, CLUB ECONOMIC, ZIARUL BURSA