de Radu MAGDIN,
CEO Smartlink Communication
Tendințe globale, dialog, oportunități, reflecție asupra priorităților și soluțiilor. Aceste elemente definesc reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial, care, și anul acesta, a oferit o platformă pentru a transforma viziunea în acțiune, de a pune lucrurile și lumea în mișcare. De la sustenabilitate, securitate energetică, tendințe și provocări, geopolitică, reziliență și competitivitate economică, la digitalizare, inteligență artificială și cursa tehnologică, toate aceste priorități abordate în cadrul Forumului reprezintă oportunități și pentru România.
În ceea ce privește țara noastră, putem spune că România a fost reprezentată, cu succes, la mai multe evenimente și întâlniri în marja reuniunii de la Davos, de Bogdan Gruia Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului. Prin participare la astfel de discuții și dezbateri, România nu doar că își arată potențialul, dar se și poziționează strategic într-o lume din ce în ce mai complexă. Iar acest aspect s-a văzut din discuțiile avute de ministrul Ivan în ceea ce privește rolul pe care România îl poate juca în reconstrucția Ucrainei, precum și potențialul nostru economic și atractivitatea pieței noastre.
Ceea ce s-a observat la această reuniune este faptul că vizibilitatea românilor, printre miile de participanți, crește semnificativ. Să nu uităm totodată că sectorul privat și societatea civilă reprezintă un segment care joacă un rol la fel de esențial în scrierea poveștii noastre de țară. Avem nevoie atât de viziuni pe termen lung și soluții, cât și de un plan de acțiune bine definit. Dar mai mult decât atât, avem nevoie să trecem „de la vorbe, la fapte”, iar fiecare jucător să aibă loc la masa deblocării oportunităților.
România rămâne, la nivel macro, prinsă între două lumi. Pe de o parte, prosperitatea sa este legată de UE, dar totodată este legată de parteneriatul strategic cu SUA. În consecință, sunt câteva teme abordate de liderii globali, precum Ursula von der Leyen și Donald Trump, care se pot intersecta cu prioritățile noastre naționale.
Elemente din discursul Ursulei von der Leyen relevante pentru România
Printre temele abordate de președinta Comisiei Europene s-a numărat suveranitatea energetică europeană. Un obiectiv ce poate fi atins prin investiții strategice în energia regenerabilă pentru a asigura o tranziție verde cât mai sustenabilă. Pentru România, este de o importanță strategică, având în vedere potențialul nostru în materie de energie eoliană, dar și cea nucleară.
Mai departe, competitivitatea economică și economia digitală. În ultimii ani, România a devenit o destinație din ce în ce mai atractivă și dinamică pentru mările companii multinaționale și centrele lor de tehnologie. Nu numai pentru infrastructură, dar și pentru talentele și profesioniștii români în IT, cu care România se poate mândri. Pe măsură ce punem accent pe dezvoltarea continuă a ecosistemului și infrastructurii, educația digitală și menținerea unui mediu favorabil care încurajează și sprijină talentele și start-up-urile, România se poate poziționa ca hub regional cheie în acest peisaj tehnologic.
Nu în ultimul rând, lanțurile de aprovizionare și diversificarea. În contextul global actual, țările caută soluții și alternative pentru a reduce cât mai mult dependența externă și a spori producția locală. Datorită poziției strategice, România devine o alternativă viabilă și actor din ce în ce mai important în remodelarea strategiilor de diversificare a lanțurilor de aprovizionare. Acest lucru se datorează accesului la piețe-cheie pe care îl poate oferi, dar și faptului că în România se găsește un partener de încredere. Pentru a consolida poziția țării și spori cooperarea regională, trebuie în primul rând să investim cât mai mult în infrastructura noastră industrială.
Elemente din discursul lui Donald Trump relevante pentru România
În ceea ce îl privește pe noul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, acesta a abordat tema politicilor energetice. Președintele Trump a reiterat importanța independenței energetice și a stimulării producției de petrol și gaze. Având în vedere rezervele și resursele naturale, investițiile strategice și dezvoltarea infrastructurii, România se poziționează cu un avantaj strategic și competitiv ce îi sporește importanța geopolitică și poziționarea ca partener strategic în consolidarea autonomiei energetice a Europei și asigurarea securității energetice.
Totodată, Donald Trump a reiterat importanța consolidării capacităților economice și de producție interne, precum și a modernizării infrastructurii. Dincolo de consolidarea relațiilor comerciale, stimularea capacității economice și producția locală a țării noastre sunt esențiale pentru a reduce volatilitatea și vulnerabilitatea economică. Pentru a susține o creștere economică pe termen cât mai lung și o competitivitate consolidată, avem nevoie în primul rând de două lucruri: investiții urgente în modernizarea infrastructurii de logistică și transport, precum și crearea unui mediu favorabil care să stimuleze și să sprijine atât industriile naționale, cât și micii antreprenori.
Concluzii
Discursurile liderilor, oficialilor și directorilor globali au subliniat teme și direcții globale ce au o relevanță și pentru viitorul nostru economic în context național, global și nu numai.
Cu ce poate rămâne România din cele dezbătute în cadrul reuniunii de la Davos? Cu cele trei „C” – Continuitate, Creștere și Competitivitate, precum și cele trei „E” – Energie, Eficiență, Ecosistem.
România se poate alinia la tendințele globale și integra activ. Avem potențialul nu numai de a ne stimula și crește competitivitatea economică și energetică, capacitatea internă și conectivitatea, ci și de a ne consolida poziția de lider regional în aceste sectoare cheie. Avem nevoie de proactivitate pentru a debloca oportunități și obține rezultate cât mai palpabile. Avem resurse, avem potențial și talent, însă trebuie să avem voință și direcții clare pe plan național.