Simon Peters, analistul platformei sociale de investiții eToro pentru piața criptoactivelor, analizează principalele riscuri și oportunități pentru peisajul cripto în 2023.
Anul acesta a fost un an tumultuos pentru piața criptoactivelor. Cu toate acestea, „iarna cripto” ar putea face loc unei „primăveri cripto”. Iată cei șase indicatori care ar putea determina momentul în care piața va înflori din nou:
Inflația, ratele dobânzilor și Fed
În 2022, am asistat la o corelație între cripto și acțiuni în ceea ce privește modul în care acestea reacționează la condițiile macroeconomice. Creșterea inflației și a ratelor dobânzilor a avut un impact asupra pieței cripto în 2022, reducând lichiditatea de pe piețele de investiții în general. În sectorul cripto, în special, inflația a expus slăbiciunile structurale, dar a evidențiat și care sunt companiile care au baze solide și pot rezista. Aceste companii sunt pregătite să beneficieze de noul scenariu.
Având în vedere că inflația a ajuns acum la apogeu, ne-am putea aștepta la un efect pozitiv pentru criptoactive și la o schimbare a sentimentului pe „cumpărare” din nou. O revenire la o piață bull cripto ar putea fi, de asemenea, ajutată de o pivotare a politicii Fed și de reducerile de rate ale dobânzii așteptate începând cu noiembrie 2023, iar odată ce ratele dobânzilor vor începe să scadă va deveni disponibilă mai multă lichiditate pentru a intra din nou pe piețele de investiții. Un astfel de scenariu se bazează pe o îmbunătățire a situației inflației.
Reglementarea
Reglementarea este, cu siguranță, în topul priorităților pentru 2023, iar acest lucru este binevenit atât pentru investitori, cât și pentru platformele și utilizatorii de criptoactive.
Regiuni precum UE fac deja progrese cu o legislație precum MiCa, în timp ce proiectul de lege privind serviciile și piețele financiare va schimba regulile jocului în Regatul Unit. SUA dă și ea semne în această direcție, dar rămâne de văzut ce se va concretiza în 2023.
Asigurarea respectării celor mai bune practici, cum ar fi separarea activelor clienților, constituirea corectă a garanțiilor și reconcilierea, plus transparența, va fi cu adevărat importantă atât pentru autoritățile de reglementare, cât și pentru participanții la piața cripto care caută o piață mai sustenabilă în urma evenimentelor din acest an. De asemenea, acest lucru va fi esențial pentru restabilirea încrederii.
Atingerea minimului istoric, așteptând cu nerăbdare
“halving-ul” (înjumătățirea emiterilor) Bitcoin
O măsură populară „on-chain metric” pentru identificarea maximelor și a minimelor în prețul Bitcoin este scorul MVRV-Z. În prezent, scorul indică faptul că valoarea de piață actuală a bitcoin este cu mult sub valoarea sa reală sau „justă” și se află la cele mai scăzute niveluri din decembrie 2018, partea inferioară a ultimei piețe bear a bitcoin. Atingerea acestui punct a fost, din punct de vedere istoric, un bun indicator că suntem aproape de minimul unui ciclu de preț al bitcoin și sugerează că am putea fi mai aproape de o „primăvară cripto”.
Deși programat pentru 2024, un alt lucru de urmărit este următorul halving al bitcoinului, care ar putea duce la o participare mai intensă pe piață începând din 2023. Recompensele pentru blocurile Bitcoin sunt acordate minerilor pentru verificarea tranzacțiilor și adăugarea noului bloc la blockchain-ul bitcoin. Halving-ul recompensei de bloc este un eveniment încorporat în designul bitcoin prin care, la fiecare 210.000 de blocuri – aproximativ o dată la patru ani – recompensa de bloc acordată minerilor scade cu 50%.
Halving-ul va influența sentimentul investitorilor din considerente legate de cerere și ofertă. Numărul maxim de bitcoin care vor exista vreodată este de 21 milioane. Acest lucru, combinat cu o scădere a emisiunii din cauza recompenselor de bloc mai mici, creează un grad de raritate pentru acest activ și, teoretic, va genera creșteri de preț. În cazul în care noile emisiuni scad, iar cererea rămâne fermă, atunci prețurile cresc.
De la înființarea sa, fiecare halving al recompensei pe blocuri de bitcoin a fost urmat, de obicei, de o piață cripto bull, motiv pentru care mulți observatori ai pieței ar putea prevedea că următoarea piață bull va începe să prindă contur în 2024. Anticiparea acestui lucru ar putea contribui, de asemenea, la creșterea prețului pe parcursul anului 2023.
Web 3.0 și NFT-urile
Călătoria Web 3.0 nu a fost lipsită de obstacole în ultimul an. Cu toate acestea, actualizările continue și evoluțiile rețelelor majore, cum ar fi Ethereum și Cardano, vor menține investitorii concentrați pe creșterea și inovarea pe termen lung.
Se vor face eforturi pentru îmbunătățirea scalabilității, așa cum vedem în cazul foii de parcurs foarte dezvoltate a Ethereum cu schimbări precum „sharding”. Sharding-ul rețelei Ethereum este, de fapt, situația în care rețeaua este împărțită în segmente mai mici – sau „shards” – pentru a distribui sarcina, a reduce congestia și a crește numărul de tranzacții pe secundă pe lanț.
Ca și în cazul The Merge, astfel de actualizări vor fi foarte așteptate de piață. Deși The Merge a avut loc în contextul unor probleme macro mai ample și nu a dus până acum la schimbări pozitive ale prețurilor, inovațiile noi într-un cadru mai favorabil ar putea fi bine primite și ar putea sprijini o revenire a cripto.
Între timp, euforia NFT ar putea reveni, în așteptarea unor cazuri de utilizare transformaționale ale tehnologiei, cum ar fi tokenizarea activelor din lumea reală sau a instrumentelor financiare, inclusiv a produselor cu venit fix, cum ar fi ipotecile și obligațiunile. Introducerea activelor și instrumentelor din lumea reală prezintă un interes din ce în ce mai mare în rândul investitorilor instituționali și ar putea fi marcat de o migrare masivă a modului în care întregul sistem financiar gestionează astfel de produse și servicii.
Utilizarea energiei
Rata de hashing și dificultățile continuă să urce la maxime istorice pentru bitcoin. În timp ce acest lucru face ca rețeaua Bitcoin să fie mai sigură, operațiunile de minerit au nevoie de o putere de calcul mai mare pentru a rămâne competitive, ceea ce ar putea continua să crească consumul global de energie al rețelei.
Prin urmare, consumul de energie va continua să fie un subiect de dispută în sectorul cripto, entuziaștii bitcoin explicând de ce nu este un lucru rău, iar susținătorii Ethereum subliniind marea scădere a intensității energetice. În ciuda contextului unei crize energetice în curs de desfășurare în întreaga lume, dezbaterea va continua să fie la fel de dificilă ca întotdeauna.
CBDC-uri
Monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC) au fost poate puțin ignorate în anul 2022, dar proiectele și inovațiile sunt în curs de derulare de către băncile centrale și guverne.
În 2023 vor fi realizate mai multe teste pilot, studii de fezabilitate de către băncile centrale cu privire la cazurile de utilizare și la potențialul tehnologiei, precum și la posibilele sale utilizări – în special în domeniul plăților transfrontaliere. Am văzut deja unele mișcări în această direcție, în special din partea unor instituții precum Banca Japoniei și a autorităților din Singapore, care fac deja progrese în ceea ce privește testele majore.