Cine va plăti cel mai mult pentru masa de Crăciun? Familiile spaniole au cea mai scumpă masă de Crăciun, în timp ce britanicii și australienii înregistrează cele mai mari creșteri de prețuri  

Date:

  • Spaniolii au anul acesta cu cea mai scumpă cină de Crăciun, o masă tipică costând 67,07 euro pentru o familie de patru persoane.
  • Familiile britanice și australiene se confruntă cu creșteri majore de prețuri, deoarece costul curcanului, al garniturilor și al grătarelor crește cu aproximativ o treime.
  • Familiile franceze și germane vor beneficia în acest an de reduceri considerabile ale prețurilor, în timp ce cele din România vor vedea o creștere. 

Familiile din Spania au cu cea mai scumpă cină de Crăciun din acest an, potrivit unui studiu realizat în douăsprezece țări de platforma de tranzacționare și investiții eToro.

eToro a analizat prețurile din supermarketurile locale ale mâncărurilor tradiționale de Crăciun și a constatat că o masă tipică spaniolă de Crăciun cu curcan umplut va costa 67,07 euro pentru o familie de patru persoane, cu 2% mai mult decât anul trecut. În același timp, un fel de mâncare tipic românesc de Crăciun, sarmale și garnituri, cum ar fi mămăliga, smântână și ardei iute, ar costa o familie de patru persoane mai puțin de 18,41 euro.

Rezultatele din acest an arată o schimbare semnificativă în clasament. Gospodăriile franceze, care s-au confruntat anul trecut cu cea mai mare factură pentru masa de Crăciun, se așteaptă acum la o reducere dramatică a prețurilor, costul mesei tradiționale franceze cu curcan umplut scăzând la 58,60 EUR, o scădere de 28% față de 2023. Gospodăriile germane se bucură, de asemenea, de o reducere semnificativă a prețurilor, de 17% față de anul trecut. 

Rezultatele studiului privind mâncarea tradițională de Crăciun din România sunt în concordanță cu cifra inflației alimentare anuale de 5,11%, din noiembrie. Au fost luate în considerare produsele obișnuite din supermarketuri, care nu au făcut parte din reduceri sau promoții mari. Cel mai probabil, dacă urmăresc diferite promoții în timpul sezonului de sărbători, familiile românești se vor putea bucura de sarmale cu mămăliguță puțin mai ieftine. 

Între timp, familiile britanice se confruntă cu o creștere surprinzătoare a costurilor, prețul unui curcan și al garniturilor crescând cu 36%, ajungând la 44,61 EUR, față de 32,80 EUR în 2023. Aceasta este cea mai mare creștere din studiu, în timp ce Regatul Unit devine una dintre cele mai scumpe țări pentru cina de Crăciun din acest an, creșterea prețurilor la curcan fiind atribuită costurilor de producție mai mari și presiunilor inflaționiste care afectează fermierii britanici.  

Australienii se vor confrunta, de asemenea, cu prețuri mai mari în acest an, costul unui grătar tradițional de Crăciun fiind cu 30% mai mare, la 50,35 EUR, deoarece prețurile anumitor alimente de bază, inclusiv pâinea, continuă să crească, iar cererea de carne de vită australiană crește la nivel internațional. Scăderea prețurilor en-gros pentru creveți nu s-a tradus în prețuri mai mici pentru consumatori în acest Crăciun – frigăruile de creveți fiind mai scumpe cu 2,79 USD decât anul trecut la supermarket.

Comentând datele, analistul eToro Bogdan Maioreanu a declarat: „În acest an, familiile din întreaga lume se confruntă cu realități inflaționiste diferite în timp ce își aprovizionează frigiderele și cămările pentru Crăciun. Multe piețe încă înregistrează creșteri de prețuri, unele dintre ele dramatice, cum ar fi în Marea Britanie și Australia, în timp ce altele, cum ar fi Franța și Germania, înregistrează reduceri considerabile ale prețurilor de consum pentru alimentele de bază de Crăciun. România se află undeva la mijloc, cu o creștere mai mică a prețurilor decât Polonia, dar departe de scăderea pe care o înregistrează Cehia.

Datele arată că presiunile inflaționiste sunt adesea izbitor de locale, chiar și țările care au frontiere terestre comune și acorduri de liber schimb înregistrând totuși discrepanțe semnificative în ceea ce privește prețurile de Crăciun, din supermarketuri.”

Tabel: Costurile mâncării tradiționale de Crăciun în 12 țări (2024)

PozițieȚarăMâncare tradițională de CrăciunCost (€)Schimbare YoY (%)
1SpaniaCurcan și garnituri67.07+1.6%
2FranțaCurcan umplut58.66-28%
3GermaniaGâscă și garnituri55.46-17%
4ItaliaTortellini în supă51.90+7%
5AustraliaGrătar50.35+30%
6OlandaRuladă de porc45.96+7%
7Regatul UnitCurcan și garnituri44.61+36%
8DenemarcaFriptură de porc la cuptor38.10+3%
9PoloniaColțunași (pierogi) cu ciuperci și varză murată 37.50+13%
10Republica CehăCrap, supa, șnișel și salată de cartofi34.32-2%
11Statele UniteCurcan și garnituri31.53-18%
12RomaniaSarmale cu mămăligă18.41+5%

Inflația prețurilor la alimente a continuat să crească la nivel mondial în acest an, cea mai recentă cifră a inflației alimentare din UE fiind de 2,4%, în timp ce cifra corespunzătoare pentru Regatul Unit este de 1,9%, iar pentru SUA este mult mai mică, de 0,1%.


Datele au fost colectate în noiembrie 2024. Cursurile de schimb valutar au fost calculate la 12 noiembrie: AUD/EUR – 0,62; EUR/USD – 1,06; GBP/EUR – 1,21.

Țările incluse în studiu sunt țări în care eToro are analiști sau echipe pe teren capabile să colecteze date fiabile și sigure. Costurile s-au bazat pe mâncarea principală tradițională de Crăciun, pentru o familie de patru persoane, cu ingrediente obținute de la un lanț de supermarketuri local de top.

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...