Euroins „is back“

Date:

de Petre Marius Bogdan
membru al Asociației pentru Studii și
Prognoze Economico-Sociale (ASPES)

Cum toți fac ce vor în țara asta în toate domeniile, de ce nu ar face și Euroins ce vrea în domeniul asigurărilor ?

Dacă le permitem…

Dacă suntem un stat slab…

Dacă legislația permite…

Sperăm ca reglementatorul,  în acest caz Autoritatea de Supraveghere Financiară, să interzică accesul acestei companii sub formă reglementată la nivel european FOS (Freedom of Services) – în baza libertății de prestare a serviciilor la nivel european în domeniul asigurărilor în cazul companiei Euroins.

Ar fi chiar de cascadorii râsului să le permită accesul pe piața din România.

Nici nu a fost pronunțat bine falimentul companiei pe când activa FOE (Freedom of Estabilishment) plasând la bugetul statului o bombă de multe miliarde de lei, ce tot noi, simpli cetățeni, o simțim din plin odată cu creșterea din nou a polițelor RCA și FGA (Fondul de Garantare) care încă mulți ani de acum încolo va plăti de pe urma șmecheriilor făcute de Euroins.

Aici dacă discutăm de țeapa dată statului român doar pentru daunele reprezentând polițele RCA.

Dar Euroins a dat o țeapă imensă și antreprenorilor români pe clasa 15 de asigurări – asigurări de garanții, aici ne referim la toate domeniile de activitate: construcții, IT, agricultură, energie… companii ce au participat prin sistemul de achiziții publice la licitațiile organizate de Statul Român și au plătit aceste tipuri de angajamente de plată, vorbim de mai multe tipuri de garanții: garanții de participare la licitație, garanții de bună execuție, garanții de mentenanță, garanții de retur avans, etc…

Probabil câteva zeci de mii de garanții cu valabilitate pe o perioada cuprinsă între 3 luni și 5 ani minim de la emiterea acestor documente… vorbim de muuuulte zeci de milioane de euro încasate de acest asigurator, în realitate… se numește ȚEAPĂ.

TOATE autoritățile statului beneficiare a acestor polițe au notificat conform legii toți clienții să schimbe aceste garanții emise de Euroins cu o polița emisă de un asigurător, instituție de credit, instituție financiar NON bancară, celebrele IFN-uri, conform legii achizițiilor publice din România cu licență activă, reglementate de BNR și ASF prin registrele interne și internaționale la nivel UE.

Într-un final Euroins a reușit să lase găuri adânci în 2 buzunare odată cu pronunțarea falimentului:

ȚEAPĂ pentru antreprenorii români,

ȚEAPĂ pentru Statul Român.

Dar a și reușit să facă fericiți brokerii care au intermediat toate aceste polițe, aceștia fiind singurii care au câștigat în relația cu Euroins.

Pentru a realiza magnitudinea reală a acestei ȚEPE ce se prefigurează într-un timp foarte scurt este următoarea: Euroins a dat Statului Român țeapă, Euroins a dat antreprenorilor români țeapă, cât timp a avut sediul și a răspuns în fața ASF-ului și în fața autorităților Statului Român.

Acum, dacă li se va permite accesul FOS – în baza libertății de prestare a serviciilor la nivel european în domeniul asigurărilor, Compania Euroins va răspunde în fata Autorității de reglementare din Bulgaria și în fata autorităților din țara de origine unde își are sediul social (Bulgaria). Acest lucru făcând aproape imposibilă executarea oricărui tip de garanție emisă de această companie în relația cu autoritățile Statului Român; aceasta fiind o misiune greoaie și complexă.

Compania-mamă din Bulgaria și-a început demersurile pentru a intra pe piață, și a desemnat compania ce se va ocupa de suportul specializat, va asigura asistența și informațiile despre piața locală din România.

Construiește rețeaua de vânzare a produselor companiei prin intermediul brokerilor, analizează și administrează portofoliul…

În cadrul companiei desemnate de asiguratorul bulgar să-i reprezinte pe teritoriul României curios este că aproape toți angajații actuali sunt foști angajați ai companiei Euroins intrată în faliment.

Acum aceeași oameni vor reprezenta din nou alt Euroins… hmmmm.

Dacă se va întâmpla să primească acceptul cei mai fericiți vor fi brokerii de asigurare, vin bonusurile de performanță…, de dat gaura în bugetul statului pentru unii, de comisioane pentru alții… Tot performanță se numește în funcție de ce parte a jocului te afli…

Toate speranțele sunt în Autoritatea de Supraveghere Financiară care este singura care poate opri potopul asupra Statului Român ce se prefigurează în viitorul apropiat.

Piața de profil din România are nevoie de stabilitate ținând cont de ultimii ani care au destabilizat mediul de afaceri prin cele 2 falimente ale companiilor de asigurări cu cea mai mare cotă de piața, City si Euroins fie că vorbim de RCA, fie de asigurări de garanții unde aveau miliarde de euro garantate al cărui beneficiar este Statul Român.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...