Europa și China trebuie să se unească împotriva atacului comercial al lui Trump 

Date:


de Marcel Fratzsche

Berlin – Războiul comercial greșit al președintelui american Donald Trump împotriva restului lumii ar putea marca începutul sfârșitului atât pentru dominația sa politică, cât și pentru mișcarea sa „Make America Great Again” (MAGA) – dar numai dacă Germania și Europa pot coordona un răspuns internațional puternic.

Cea mai mare greșeală a Comisiei Europene și a guvernului german care pleacă din funcție a fost semnalarea disponibilității de a ceda cerințelor lui Trump, transformându-i potențial eroarea economică într-o victorie politică. Ar trebui să fie clar până acum că liniștirea lui Trump prin cedarea la cerințele sale doar va accelera prăbușirea sistemului de comerț multilateral și va submina în continuare guvernanța democratică la nivel mondial. Răspunsul Uniunii Europene va fi esențial în determinarea dacă administrația Trump (care intenționează să demonteze ordinea comercială multilaterală) sau China (care dorește să o păstreze) va prevala. Liderii europeni se confruntă cu o alegere clară: să apere multilateralismul și să se alinieze cu China sau să se poziționeze alături de Statele Unite „MAGA-ficate” ale lui Trump. Nu există o a treia opțiune.

Germania și Europa nu pot rămâne neutre în acest conflict. Cedarea în fața cerințelor lui Trump prin urmărirea unui acord comercial bilateral ar fi echivalentă cu susținerea sfârșitului multilateralismului. Eșecul continuu al UE de a se opune politicilor lui Trump reflectă o miopie șocantă și o naivitate politică. Deși impactul economic direct al tarifelor lui Trump asupra Europei va fi probabil limitat, consecințele pe termen lung – în special pentru modelul economic orientat către export al Germaniei – ar putea fi dezastruoase. Cedarea în fața lui Trump ar amenința chiar fundamentul prosperității germane, care depinde mai mult decât orice altă țară europeană de comerț global deschis, bazat pe nediscriminare, corectitudine și concurență.

Deci, cum ar trebui Germania și UE să răspundă tarifelor lui Trump? Noul guvern german – împreună cu Franța, Regatul Unit și alți parteneri europeni – trebuie să apere multilateralismul prin alinierea cu China și impunerea de tarife reciproce asupra bunurilor americane. În negocierile viitoare cu SUA, liderii europeni trebuie să insiste asupra a două condiții-cheie. 

În primul rând, ar trebui să solicite un angajament reînnoit față de multilateralism ca fundație a sistemului comercial global. Aceasta include nu doar reducerea tarifelor și a altor bariere comerciale la nivelurile de dinainte de criză, ci și revitalizarea instituțiilor multilaterale precum Organizația Mondială a Comerțului (OMC), pe care SUA a subminat-o sistematic blocând numirea de noi judecători în cadrul organului său de apel. Este important ca atenția să nu se limiteze doar la OMC. Alte instituții multilaterale, cum ar fi Națiunile Unite, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, trebuie, de asemenea, să fie împuternicite să joace un rol mai activ, în special în reprezentarea și protejarea intereselor economiilor mai slabe din Sudul Global. 

În al doilea rând, Europa ar trebui să promoveze concurența echitabilă și reguli comune, în special în ceea ce privește reglementarea giganților tehnologici din SUA. Aceste companii plătesc puține taxe sau deloc și încalcă în mod repetat legile și reglementările UE privind protecția datelor, standardele etice și concurența pe piață. Recenta decizie a unei instanțe americane care confirmă că Google a construit într-adevăr un monopol ilegal în căutarea de date și informații subliniază urgența problemei. Așa cum a observat recent ministrul german de finanțe, Jörg Kukies, țările europene sunt din ce în ce mai dependente de serviciile furnizate de giganții tehnologici americani. Dacă UE nu acționează acum, această dependență dăunătoare va continua să se adâncească, făcând Europa și mai vulnerabilă la șantajul politic și comercial în stil Trump.

Revigorarea multilateralismului va necesita, de asemenea, concesii semnificative și reforme din partea Chinei, UE și Germaniei pentru a corecta dezechilibrele globale. Prin subvenții masive și alte forme de sprijin pentru firmele interne, China a subminat în mod repetat regulile multilaterale pentru a obține avantaje neloiale. Dar Germania trebuie, de asemenea, să-și reducă propriile excedente uriașe de cont curent, care sunt determinate în mare parte de reglementările interne și de alte bariere structurale care îngreunează accesul companiilor străine pe piața sa.

Având în vedere că abordarea acestor distorsiuni ar putea oferi beneficii considerabile companiilor americane, există motive întemeiate să credem că un astfel de acord comercial echilibrat ar putea atrage Trump și l-ar putea încuraja să-și schimbe cursul. 

În ciuda costurilor economice, războiul tarifar global al lui Trump oferă Europei șansa de a se stabili ca mediator și apărător al multilateralismului într-o lume din ce în ce mai multipolară. Este momentul ca Europa să apere valorile sale și să coordoneze un răspuns unificat cu parteneri precum China, Canada, Mexic, Regatul Unit și Japonia.

Prin provocarea unei confruntări simultane cu toate economiile majore ale lumii, Trump a făcut o greșeală strategică serioasă. A opune rezistență poate costa Europa pe termen scurt, dar să permită lui Trump să prevaleze și să demonteze sistemul comercial multilateral ar fi mult mai dăunător – atât pentru economia UE, cât și pentru democrația însăși.


Marcel Fratzscher, fost manager de rang înalt la Banca Centrală Europeană, este președintele think tank-ului DIW Berlin și profesor de macroeconomie și finanțe la Universitatea Humboldt din Berlin.

Traducere, adaptare, editare: Daniel Apostol, ClubEconomic.ro
©Copyright Project Syndicate 2025

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

O anumită idee de Europă

| de Joschka Fischer  

Companiile aeriene și cele de transport de marfă sunt afectate de războiul comercial

Războiul comercial declanșat de Statele Unite cu China a...