de Georgiana Iancu, Partener, liderul departamentului
Impozite indirecte, EY România și
Daniela Neagoe, Senior Manager, Comerț Internațional, EY România
CBAM este unul dintre obiectivele strategiei UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Printre alte obiective, CBAM a fost introdus pentru abordarea riscului de relocare a emisiilor de carbon, crearea unor condiții de concurență echitabile care să faciliteze concurența loială cu produsele din afara UE, asigurarea unui cadru politic stabil pentru investițiile din UE în tehnologii cu emisii reduse de carbon, dar și încurajarea importatorilor din țările terțe în UE să adopte tehnologii cu emisii scăzute de carbon.
Regulamentul CBAM se aplică produselor importate în UE, care provin din industrii intens poluante, din sectoarele ciment, produse chimice, îngrășăminte, fier/oțel și aluminiu (de exemplu, acid azotic, acizi sulfonitrici, tuburi sau țevi, șuruburi, construcții și părți de construcții metalice). În această etapă, produsele vizate sunt supuse raportării CBAM, iar din 2026 vor fi supuse taxei pe carbon în funcție de emisiile de carbon încorporate în cadrul procesului de fabricare, importatorii fiind obligați să achiziționeze certificate CBAM pe baza emisiilor specifice încorporate în produsele importate. Importatorilor din UE li se vor aplica sancțiuni financiare în caz de neconformitate sau de raportare inexactă.
Obținerea statutului de declarant autorizat CBAM
Recent a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 486/2025 („Regulamentul CBAM” sau „Regulamentul”), care stabilește condițiile și procedurile legate de statutul de declarant autorizat în cadrul CBAM. De asemenea, a fost lansat în 31 martie 2025 în Registrul CBAM Modulul de gestionare a autorizațiilor (Authorisation Management Module – AMM), care va fi utilizat de importatori și de reprezentanții vamali indirecți pentru procesul de solicitare a autorizației.
Pentru obținerea statutului, importatorii trebuie să depună o cerere în format electronic prin intermediul registrului CBAM. Aceștia trebuie să demonstreze că dețin capacitatea financiară și operațională necesară pentru îndeplinirea obligațiilor CBAM și, de asemenea, că nu au încălcat grav sau în mod repetat legislația vamală și legislația CBAM, normele fiscale sau pe cele privind abuzul de piață. Pentru autorizarea ca declarant autorizat, operatorii trebuie să dețină o organizare administrativă adecvată pentru îndeplinirea obligațiilor de tranzacționare cu certificate CBAM, dar și pentru efectuarea controalelor interne în scopul prevenirii, detectării și corectării declarațiilor CBAM și gestionării certificatelor aferente mecanismului ceea ce implică și resurse umane competente care să se ocupe de gestionarea acestor procese.
Potrivit Regulamentului CBAM, Ministerul Finanțelor, în calitate de autoritate competentă în România, are la dispoziție un termen de 120 de zile calendaristice de la data primirii cererii pentru a o evalua și pentru a lua o decizie cu privire la aceasta. Totodată, Regulamentul prevede că, pentru cererile depuse înainte de 15 iunie 2025, termenul de evaluare este de 180 de zile calendaristice de la data primirii.
Simplificări propuse prin pachetul Omnibus
În același timp, conform inițiativei recente a Comisiei Europene (pachetul Omnibus), mecanismul CBAM urmează să fie simplificat cu scopul de a reduce sarcina administrativă pentru IMM-uri și pentru importatorii ocazionali. Inițiativa propune proceduri mai simple de declarare a emisiilor încorporate în produsele vizate de mecanism, termene mai relaxate de raportare pentru operațiunile cu certificate CBAM, dar și circumstanțe pentru reducerea penalităților. Cu toate acestea, 2026 rămâne anul în care începe plata taxei pe carbon.
Plafon minim pentru nedeclarare
Prima propunere de modificare vizează eliminarea regulii actuale de scutire aplicabile mărfurilor CBAM cu o valoare neglijabilă, stabilită la sub 150 de euro. În locul acestei reglementări, se introduce un plafon anual, conform căruia importurile de mărfuri nu vor fi supuse Regulamentului dacă nu depășesc 50 de tone (masă netă) pe an calendaristic. Această schimbare are scopul de a simplifica procesul de conformare pentru importatori și de a reduce povara administrativă. Comisia Europeană estimează că, prin această ajustare, aproximativ 90% dintre importatori vor fi scutiți de obligațiile impuse de CBAM.
Raportare pe baza valorilor implicite
A doua propunere se referă la reluarea raportării pe baza valorilor implicite publicate de Comisia Europeană (din trimestrul trei 2024, operatorii au fost obligați să raporteze emisiile reale încorporate în produsele respective). Astfel, se simplifică modul de raportare pentru importatorii care nu pot obține valorile emisiilor generate pentru producerea mărfurilor CBAM de la furnizori, nemaifiind necesară confirmarea emisiilor de către un verificator acreditat.
31 august – nou termen de raportare
În al treilea rând, se propune un nou termen de raportare, respectiv data de 31 august a fiecărui an, pentru importurile efectuate în anul anterior celui de raportare (în prezent, termenul este 31 mai). Astfel, declaranții (importatorii sau reprezentanții vamali) vor avea mai mult timp să colecteze informațiile necesare, să se asigure că emisiile încorporate sunt confirmate de un verificator acreditat și să achiziționeze numărul corespunzător de certificate CBAM.
Amânarea obligației de achiziționare certificate CBAM
Obligația de a achiziționa certificate CBAM pentru bunurile importate în 2026 este amânată până în februarie 2027.
Produse incluse în domeniul de aplicare al CBAM
O altă propunere se referă la produsele incluse în domeniul de aplicare al CBAM. În ceea ce privește electricitatea, doar emisiile directe ar trebui să fie luate în considerare pentru CBAM, iar argila caolinică necalcinată ar urma să fie exclusă din domeniul de aplicare.
Reducerea eventualelor penalități
De menționat faptul că autoritățile competente vor putea reduce eventualele penalități pentru încălcarea obligațiilor CBAM în anumite circumstanțe – amploarea informațiilor nedeclarate nu este semnificativă, declarantul este cooperant și bine pregătit în domeniu, comportamentul se dovedește a fi neintenționat, are un istoric bun de conformare.
Începând cu data de 1 ianuarie 2026, importatorii de mărfuri care se încadrează în categoria CBAM vor trebui să obțină statutul de declarant autorizat CBAM, pentru a putea finaliza în mod corespunzător formalitățile vamale de import.
Întrucât procesul de obținere a statutului de declarant autorizat CBAM este unul de lungă durată, cererea de acordare a statutului trebuie să fie pregătită și depusă cât mai rapid pentru a evita posibila blocare a operațiunilor începând cu 2026. Pentru importatorii care efectuează operațiuni anuale de import de mărfuri CBAM în cuantum de 50 de tone sau peste, este recomandată începerea imediată a pregătirii în acest scop. Având în vedere că propunerea de simplificare a regulamentului CBAM mai poate fi modificată, și cei care importă cantități mai mici decât pragul propus ar trebui să se pregătească pentru obținerea statutului.
În concluzie, mecanismul CBAM al UE este încă în evoluție și impactul complet asupra importatorilor rămâne neclar. Deși există încă un grad ridicat de incertitudine, schimbările propuse implică oportunități semnificative de simplificare a obligațiilor CBAM, pe care importatorii ar trebui să le studieze și să le evalueze din punctul de vedere al impactului asupra operațiunilor proprii.
Este important de reținut, însă, că noile propuneri de modificare nu implică o amânare a Regulamentului, iar perioada de tranziție se va încheia la 31 decembrie 2025. Astfel, companiile care intenționează să importe mărfuri vizate de mecanism ar trebui să verifice dacă vor putea beneficia de pragul de scutire sau dacă ar trebui să înceapă pregătirea pentru perioada definitivă CBAM.