Primele cele mai mari 10 despăgubiri achitate anul trecut mediului de afaceri, în baza asigurărilor dedicate, însumează valoarea de peste 21,1 milioane euro (105 mil. lei), reiese din cea mai recentă analiză realizată la nivelul asociației.
Mai mult de jumătate din această valoare reprezintă cheltuieli generate unei companii asigurate de producerea unui incendiu. Acestea au fost însă acoperite de o asigurare de bunuri și proprietăți care avea inclusă și clauza de business interruption, adică au fost preluate inclusiv costurile generate de întreruperea activității.
Fenomenele atmosferice produc la rândul lor daune importante afacerilor, totalizând 15% din valoarea celor mai mari 10 dosare de daună despăgubite de companiile Membre UNSAR. De altfel, cea mai mare daună cauzată de furtună a fost de cca. 1 milion euro.
„Mediul de afaceri este expus unei diversități de riscuri. Acestea pot cauza încetarea activității, provocând astfel pagube financiare tuturor celor care depind de acel business – antreprenori, angajați, parteneri de afaceri etc. Important este să ne informăm de la #OAMENIIdinAsigurări și să avem mereu alături o companie de asigurări care să preia și să gestioneze aceste riscuri – pentru a avea garanția continuității afacerii”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General al UNSAR.
Indiferent de dimensiunea unei afaceri, pot apărea diverse situații care să o pună în pericol. Chiar dacă riscul face parte din ADN-ul unui antreprenor, este bine de știut că există soluții de transfer al riscurilor către companiile de asigurări – specializate în gestionarea acestora.
„Un mediu antreprenorial bine pregătit în fața neprevăzutului este unul complet asigurat printr-un plan #BusinessSOS. Incendiile, exploziile, fenomenele atmosferice, avariile echipamentelor sau fluctuațiile de personal sunt doar câteva exemple de provocări pentru care există soluții dedicate, oferite de către companiile de asigurări”, a precizat Alina BĂRBULESCU, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.
Există situații care pot duce la întreruperea activității pe care niciun om de afaceri nu ar trebui să și le asume, cum ar fi: incendii, cutremure, furtuni, inundații, avarii accidentale ale mașinilor/utilajelor, pierderi financiare etc. Astfel de evenimente pot genera pierderi importante din cauza încetării producției, a creșterii cheltuielilor de operare (de exemplu, dacă ești constrâns să te muți temporar în altă locație pentru continuarea activității), a imposibilității de a accesa facilitățile de lucru, a apariției unor eventuale blocaje pe lanțul de distribuție sau aprovizionare etc.
Tocmai de aceea, specialiștii recomandă ca orice afacere să aibă un plan de asigurări dedicat fiecărui tip de activitate. Indiferent că vorbim despre activități de birou, producție, consultanță, mentenanță, construcție sau distribuție – un plan de asigurări bine structurat anti-neprevăzut este soluția potrivită care poate oferi continuitate oricărui business.
Lansat recent, demersul #BusinessSOS 4.0 se adresează antreprenorilor care doresc să devină mai responsabili și să se informeze despre soluțiile de protecție financiară. În baza acestor tipuri de polițe, companiile de asigurări din România plătesc zilnic despăgubiri de aproape 1 milion de lei.