Arctic Stream, integrator de infrastructură și securitate IT și emitent listat la BVB sub simbolul AST, le propune acționarilor un dividend de 1,4 lei per acțiune, în creștere cu 75% față de cel propus în anul 2022, la prima Adunare Generală Ordinară a Acționarilor (AGOA) din ipostaza de companie listată.
Propunerea de dividend se află pe ordinea de zi a AGOA din 24 aprilie 2025, fiind al 4-lea an consecutiv, de după listarea acțiunilor la BVB, în care emitentul Arctic Stream distribuie dividende. Valoarea acestora a urcat de la an la an, de la 0,8 lei/acțiune (2022), până la 1 leu/acțiune (2023), respectiv 1,2 lei/acțiune (2024).
Arctic Stream a înregistrat profit net în fiecare an fiscal încheiat după listarea la BVB, după cum urmează: 4,3 milioane de lei (2021); 6,75 milioane de lei (2022); 9,15 milioane de lei (2023); respectiv 8,83 milioane lei (2024).
În fiecare dintre acești ultimi patru ani, conducerea companiei a propus acționarilor alocarea unei sume pentru dividende, iar în 2025 aceasta se ridică la 5,92 milioane de lei (1,19 milioane de euro).
În cadrul convocatorului aferent Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (AGEA) se va supune votului aprobarea propunerii zilei de 29.05.2025, ca fiind data de înregistrare (definită ca fiind data care servește la identificarea acționarilor asupra cărora se răsfrânge hotărârea cu privire la dividende), a zilei de 28.05.2025 pentru data ex-date și a zilei de 11.06.2025 ca dată a plății dividendelor.
Pentru 2025, Bugetul de Venituri și Cheltuieli al companiei anticipează o creștere cu 39% a profitului operațional și cu 9% a profitului net.
În plus față de dividende, acționarii pot câștiga dintr-un nou program de răscumpărare de acțiuni, supus aprobării AGEA, programată la aceeași dată cu AGOA. Programul vizează un număr maxim de 100.000 de acțiuni (2,38% din capitalul social al companiei), va dura 18 luni de la data publicării aprobării sale în Monitorul Oficial și va avea o valoare de până la 3 milioane de lei.
„Cu toate că nu am formalizat încă o politică de dividend, am declarat, încă dinainte de listarea la BVB, că vom avea întotdeauna în vedere interesele investitorilor, iar acordarea de dividende este cea mai directă formă de a le recompensa încrederea. Vom rămâne fideli acestei abordări de fiecare dată când vom înregistra profit net.
Consolidarea numerică și extinderea competențelor echipei, oportunitățile de pe piața serviciilor de integrare IT și cybersecurity, alături de parteneriatele strategice pe care le avem cu Data Core Systems și Eximprod Grup – toate acestea sunt atuuri care ne fac încrezători că vom rămâne o companie profitabilă.
Chiar dacă, pe măsură ce creștem business-ul, veniturile noastre nu vor mai putea urca atât de accelerat precum în anii precedenți – performanță recunoscută, pentru al doilea an la rând, prin includerea Arctic Stream în topul Financial Times FT 1000 de companii din Europa cu cea mai rapidă creștere – am convingerea că, pe baza rezultatelor obținute și printr-o comunicare constantă și transparentă, vom deveni un emitent din ce în ce mai atrăgător pentru investitori și că acest lucru se va reflecta, la un moment dat, și în prețul acțiunilor AST”, consideră Dragoș Diaconu, fondator și Director General al Arctic Stream.
În topul FT 1000 din 2025, Arctic Stream se află pe poziția 838, fiindu-i apreciată creșterea cu 185,3% a business-ului, între 2020 și 2023. În clasamentul FT din acest an mai sunt incluse și alte trei companii din România (toate din sectorul IT), în timp ce peste trei sferturi din top este dominat de companii din Italia, Germania, Franța și Regatul Unit.