România va deține a doua Casă a Francofoniei din lume, după cea de la Paris, devenind astfel un centru global pentru studii superioare, cercetare și cultură. Este o inițiativă a comunității academice de la Universitatea Politehnica din București, în al cărei campus va fi construit edificiul. Piatra fundamentală a fost pusă, la eveniment participând președintelui României, Klaus Iohannis, care a semnat actul fondator, pe care l-a așezat în fundația construcției.
Adresându-se inițiatorilor, constructorilor, exponenților mediilor academic, cultural și economic participanți, președintele Klaus Iohannis a spus: „Clădirea pe care o ridicați în acest loc este o dovadă că valorile francofoniei ne sunt nouă, românilor, nu doar o prețioasă moștenire, dar și o resursă care stimulează noi și noi energii. Fructificarea potențialului tinerei generații, prețuirea diversității, a libertății și a democrației, toate acestea constituie platforma pe care se sprijină proiectele și angajamentele noastre pentru viitor.
În campusul politehnicii bucureștene învață peste 4000 de studenți din țări care fac parte din Organizația Internațională a Francofoniei. Este dovada cea mai bună că Francofonia Viitorului este direct legată de educația tinerilor, care facilitează întâlnirea unor identități diferite și care generează solidaritatea pentru proiecte comune.
De aproape trei decenii, România și mișcarea francofonă universitară din țara noastră își probează concret angajamentul pentru valorile păcii, ale dialogului pașnic dintre culturi și ale respectului drepturilor fundamentale ale omului.
Din păcate, valorile noastre sunt în aceste zile sub asediu. Țara noastră este fundamental, energic și deplin implicată în apărarea lor. Ucraina, stat observator al Organizației Internaționale a Francofoniei, este victima unei agresiuni militare larg condamnate de comunitatea internațională. Alături de partenerii și aliații noștri, ne aflăm în prima linie a solidarității față de poporul ucrainean. Luăm foarte în serios, atât la nivelul autorităților, cât și la nivelul sectorului asociativ și de voluntariat, rolul nostru în a ușura situația celor nedrept loviți de acest război cumplit. Oferim adăpost celor care fug din calea războiului și protecție tuturor celor care o solicită, am înființat și operaționalizat centrul de gestionare și distribuire a sprijinului umanitar internațional destinat populației ucrainene greu afectate de agresiunea Rusiei. Elevii și studenții ucraineni care vin la noi au posibilitatea de a se înscrie în sistemul de învățământ din România.
Domeniul educației în ansamblul său are o contribuție importantă la efortul național de găzduire a refugiaților, iar mediul academic este pregătit să primească peste 10.000 de studenți din Ucraina. Sunt convins că studenții ucraineni se vor integra rapid în comunitățile academice din România. Vor avea astfel oportunitatea să își continue și să își desăvârșească pregătirea universitară, pentru a fi de folos poporului lor. Sunt încredințat că universitățile noastre vor demonstra că nimic nu este mai puternic decât forța solidarității și nimic nu poate să biruie voința popoarelor de a fi libere și prospere.”
După cum subliniază inițiatorii, „Casa Francofoniei în România își propune să devină un hub cultural regional care să crească oportunitățile de mobilitate ale studenților și cercetătorilor francofoni, printr-o abordare inovatoare. Proiectul va oferi tinerilor din întreaga lume locuințe de calitate și condiții optime de studiu în cel mai mare campus studențesc din țară.
Casa Francofoniei va găzdui evenimente culturale și științifice menite să promoveze performanța și să sprijine tinerii studenți și cercetători. În cadrul ei vor fi organizate expoziții de artă, festivaluri de teatru, film, literatura, precum și evenimente dedicate studenților – sesiuni de training, dezbateri publice și concursuri. Toate aceste evenimente vor contribui la consolidarea imaginii României în spațiul francofon și la crearea unui nucleu capabil să atragă tinerele talente. În aceeași măsură, Casa Francofoniei va oferi sprijin social studenților și cercetătorilor internaționali pentru a le permite să își continue studiile în România în condiții favorabile, într-un mediu participativ în care întâlnirile dintre rezidenți să poată da naștere unor proiecte colective care să vizeze teme artistice, culturale, ecologice, umanitare, academice sau științifice”.
În contextul inaugural, rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu, a subliniat: „Este o perioadă în care promovarea solidarității și cooperării în mediul internațional sunt extrem de importante, iar Casa Francofoniei este menită să facă exact acest lucru, să treacă peste granițe, să atragă tineri talentați în România, să promoveze francofonia în mediul academic și de cercetare, chiar și peste granițele țării noastre. Este încă o inițiativă a comunității noastre care indică spre rolul mai amplu pe care îl are universitatea, anume acela de a influența pozitiv societatea, chiar și dincolo de sala de curs. Iar perioada complicată prin care trecem la nivel internațional face ca momentul lansării acestei inițiative să fie și mai potrivit, pentru că impactul devine și mai vizibil. Astăzi așezăm piatra de temelie unei inițiative care le va oferi tinerilor un orizont profesional și cultural mult mai amplu. Le mulțumesc tuturor celor implicați pentru dedicația de care au dat dovadă.”
Foto: UPB