Conferința „Pădurile noastre, viitorul nostru”

Date:

Comisia Europeană a organizat la Bruxelles Conferința la nivel înalt cu tema „Pădurile noastre, viitorul nostru – gestionarea durabilă a pădurilor privind abordarea provocărilor societății”. Au fost dezbătute „provocările majore și oportunitățile cu care se confruntă pădurile și sectorul forestier în contextul revizuirii Strategiei Forestiere a Uniunii Europene și elaborării Concluziilor Consiliului asupra raportului elaborat de Comisia Europeană privind progresele înregistrate în implementarea strategiei UE pentru păduri O nouă strategie a Uniunii Europene pentru păduri: în beneficiul pădurilor și al sectorului forestier”.

România a fost reprezentată de secretarul de stat pentru păduri Daniel-Constantin Coroamă (foto) din Ministerul Apelor şi Pădurilor. În contextul exercitării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, secretarul de stat „a susținut poziția Uniunii Europene și a statelor membre cu privire la raportul elaborat de Comisia Europeană privind progresele înregistrate în implementarea Strategiei UE pentru păduri”. Oferind această informaţie, Ministerul Apelor şi Pădurilor subliniază că în intervenția sa din sesiunea de deschidere a conferinței (foto MAP), Daniel-Constantin Coroamă „a subliniat faptul că deși Uniunea Europeană dispune de o varietate de politici în domeniul forestier, Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene nu face nicio referire la o politică forestieră comună a UE, iar responsabilitatea pentru păduri revine statelor membre, însă toate deciziile și politicile din domeniul forestier din UE trebuie să respecte principiul subsidiarității și competența statelor membre în acest domeniu. Totodată, secretarul de stat din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor a amintit aspectul care a fost subliniat de către Consiliul UE, potrivit căruia este necesară o disponibilitate continuă a finanțării, reducând în același timp sarcina administrativă pentru a promova în continuare gestionarea durabilă a pădurilor și rolul multifuncțional al acestora ca principii directoare. De asemenea, demnitarul român a făcut referire la importanța pădurilor în contextul atenuării schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, pentru combaterea deșertificării și pentru tranziția necesară către o bioeconomie cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Implementarea actualei Strategii Forestiere a Uniunii Europene pentru perioada 2018-2020, cât și viitoarea strategie după 2020 trebuie să asigure sinergia tuturor abordărilor sectoriale, creșterea economică și ocuparea forței de muncă în zonele rurale și urbane, protejând în același timp biodiversitatea și asigurând furnizarea de servicii ecosistemice”.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Cazurile tot mai frecvente de incidente cibernetice prin metode de inginerie socială impun companiilor măsuri complementare de protecție 

Leader Team Broker: „Asigurarea Cyber oferă despăgubiri pentru compensarea...

Storia: Analiza pieței imobiliare din România în martie 2025, conform datelor ANCPI și INS

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a...

Rețele Electrice România lansează o licitație de până la 180 milioane lei pentru lucrări de racordare

Rețele Electrice România a lansat pe platforma electronică...

Magazinele Lidl din România, închise în primele două zile de Paște

Lidl România anunță că magazinele proprii vor fi închise...