Consiliul Patronatelor ESG din România solicită abrogarea obligațiilor de raportare conform OUG 70/2024

Date:

Consiliul Patronatelor ESG din România (CPESGR) solicită „abrogarea noilor obligații de raportare puse în sarcina contribuabililor prin OUG 70/2024. Membrii CPESGR și asociațiile partenere susțin digitalizarea administrației fiscale din România, dar dorește realizarea acestui deziderat prin colaborarea dintre Stat și mediul de business, nu prin împovărarea excesivă a acestuia din urmă. 

Consiliul susține digitalizarea administrației fiscale, dar efectuată într-o manieră care să conducă la mai puțin efort depus, mai puține resurse alocate și eficiență mai mare, nicidecum la mai multă muncă, creșterea costurilor și rezultate incerte”.

Daniela Adriana Marișcu, președinte al Consiliul Patronatelor ESG din România (CPESGR): „În ultimi ani, au fost impuse mediului de afaceri o serie de măsuri fiscale care au avut ca consecință creșterea semnificativă costurilor de conformare. În plus, creșterea constantă a salariului minim a adus creșterea costurilor cu forța de muncă. În acest mediul dificil, noul sistem e-TVA, așa cum este propus a se implementa, generează alte eforturi suplimentare pentru mediul de afaceri. Nu suntem împotriva digitalizării sau a combaterii, dar nu suntem de acord ca, în numele unor idealuri, companiile românești și profesioniștii din domeniul contabil să devină cobai în cadrul unor experimente a căror finalitate nu se poate prevedea.”

CPESGR subliniază că, „având în vedere că este de așteptat că în prima perioadă să apară diferențe între decontul TVA precompletat și decontul TVA depus de persoana impozabilă și ținând seama de faptul că se reglementează obligativitatea întocmirii Notei justificative privind diferenţe RO e-TVA într-un termen scurt, greu de realizat și că pentru Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu se specifică nici un termen pentru analiza și dispunerea măsurile legale, mediul de afaceri consideră că obiectivul declarat în fundamentarea Ordonanței 70/2024, respectiv simplificarea procedurilor, asigurarea unui nivel optim de transparenţă şi debirocratizarea proceselor prin instituirea instrumentelor digitale de comunicare nu este atins.

Prin urmare, CPESGR solicită:  

  1. Abrogarea dispozițiilor care prevăd noi obligații de raportare în sarcina contribuabililor, obligativitatea întocmirii Notei justificative privind diferenţe RO e-TVA și a dispozițiilor privind decalarea termenului de depunere a decontului TVA;
  2. Clarificarea diferențelor dintre decontul TVA precompletat și decontul TVA depus de persoana impozabilă se realizează, în mod voluntar, la cererea persoanelor impozabile interesate de îmbunătățirea gradului de conformare;
  3. Valorificarea de către ANAF a informațiilor din sistemul e-TVA se face prin analiza de risc și inspecții fiscale în regimul anterior ordonanței de urgență e-TVA, în limita capacității administrative proprii”.

Consiliul anunță că „a elaborat o petiție online potrivit celor sus-menționate, invitând toate părțile interesate să o semneze și să o popularizeze în rândul mediului de business.

Ca membru al Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), CPESGR susține apelul acestei organizații către Ministerul de Finanțe, pentru deschiderea unui dialog transparent și constructiv, cu toate părțile interesate, și pentru a dezvolta un plan de implementare treptată a noilor măsuri fiscal”. 

Consiliul Patronatelor ESG din România (CPESGR) este definit ca „o comunitate de business care apără, reprezintă și promovează interesele companiilor din România, facilitează dezvoltarea afacerilor membrilor de patronat, care își propun să construiască business-uri sustenabile. Organizația acționează pentru eficacitatea dialogului social și consolidarea unei voci comune, vizând să pună în lumină activitatea și performanța oamenilor de afaceri din România, contribuind, astfel, la generarea modelelor de bune practici și la recunoașterea contribuției afacerilor și a patronatului, ca sumă a angajatorilor, la dezvoltarea comunităților. Conducerea CPESGR este formată din antreprenoarea Daniela Marișcu, secondată de Andrei Botiș (vicepreședinte) și Cezar Iulian Armașu (director general)”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

În anul financiar 2023 Kaufland a avut o contribuție totală de 2,57 miliarde euro în economia locală

Kaufland își menține poziția în topul celor mai mari...

Bunătăți de la Casa Maria, din inima Hunedoarei

Descoperim o poveste venită din inima Hunedoarei, a unor...

Cummins își prelungește contractul pentru 17.000 de metri pătrați în CTPark Craiova

CTP, cel mai mare dezvoltator, proprietar și administrator de...