Federația Patronală a Energiei, nume nou pentru Federația Patronală Petrol și Gaze

Date:

Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) și-a schimbat numele în Federația Patronală a Energiei (FPE); o extindere semantică pe care o explică directorul general Daniel Apostol: „Această schimbare de denumire demonstrează implicarea pe care federaţia avut-o în ultimul an în tot ceea ce ţine de tranziţia energetică, de transformarea la nivelul economiei şi societăţii, din perspectiva misiunii pe care Federaţia şi-a asumat-o, o misiune mai amplă, legată de viitorul energiei.” Totodată, schimbarea denimirii este pusă în concordanță cu orientarea membrilor Federației determinate de „nevoia de a adopta tehnologii noi, moderne, în efortul colectiv naţional de reducere a emisiilor”. Directorul general al Federaţiei invocă și deschiderea către „un cadru de reglementare favorabil adoptării de noi tehnologii”, precum și dialogului patronatelor din energie, „nu doar la nivel de membri, de sector, de industrie, ci și, mai ales, cu autorităţile statului, cu toate părţile implicate”. Un exemplu oferit vizează dorita modificare a legii minelor, inclusiv în sensul reglementării posibilităților de aplicare a tehnologiilor de exploatare geotermală.

În sens economico-financiar, directorul general Daniel Apostol reamintește că sectorul energetic „este unul dintre cele mai împovărate fiscal”, ceea ce necesită, din perspectiva Federației, continuarea dialogului „cu toate autorităţile implicate, în ideea ca măsurile ce vor fi luate de viitorul guvern şi de ministerele de resort să conducă la favorizarea investiţiilor la nivelul întregii ţări”.

Franck Neel, președintele FPE, se referă la potențialul României de creștere a producției: „Anul viitor, ies pe piață noi centrale electrice pe gaz”. În același timp, apreciază că menținerea schemei de plafonare a prețurilor la energie după 1 aprilie 2025 nu este o soluție: „La începutul anului viitor, trebuie să luăm cartea albă și să vedem cum putem să proiectăm ceva care ar putea funcționa. Aveam o lichiditate înainte de toate aceste reglementări. Deci, dacă te uiți la înainte, desigur, am avut o reglementare mai bună, un sistem mai bun și o lichiditate mai bună pe piață. Există unele obligații din partea producătorului de a vinde.”

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Av. Cosmin Marina este noul președinte al Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă CCIB

Membrii Colegiului de Conducere al Camerei de Comerț și...

Fabrica Nokian Tyres din Oradea începe livrările de anvelope

Nokian Tyres începe livrările de la noua sa fabrică...

Conferința PwC CEO Survey 2025: România trebuie să-și redefinească modelul economic pentru a continua să crească

În contextul unor perspective prudente de creștere economică, măsuri...

Campania de conducere defensivă „Viața e a ta”

În condițiile în care, conform statisticilor Poliției Române, în...