În contextul prezentării reperelor ediției din acest an a Festivalului Internaţional „George Enescu” (ediţia a XXVII-a, 24 august-21 septembrie), ministrul culturii, Natalia Intotero, a dat asigurări că vor fi depuse „toate diligenţele pentru a avea un buget care să satisfacă nevoia”, buget care, în momentul de față, nu este stabilit. Solicitarea este pentru un buget cu circa 25% la sută mai mare decât cel al ediției precedente. Totodată, a fost reliefat parteneriatul cu mediul privat în organizarea unor evenimente din programul festivalului, cu desfășurare în mai multe orașe, practic, din toată țara. JTI reia, după mai mulți ani, parteneriatul în unele component ale festivalului.
De marți, 21 ianuarie, sunt disponibile abonamentele, la vânzare, de data aceasta, fără procedeul loteriei. Cristina Uruc, managerul interimar al Artexim, organizatorul festivalului, a anunțat că abonamentele reprezintă 25% din totalul locurilor disponibile, ponderea fiind considerată suficientă, pe baza unui studiu. Din 15 februarie, vor fi disponibile şi biletele individuale. Preţurile abonamentelor sunt cuprinse între 1.653 lei (pentru elevi, studenţi şi pensionari) şi (5.390 lei). Prețurile biletelor individuale vor fi între 85 și 280 lei.
Cristian Măcelaru, directorul artistic al festivalului: „Acest an este un an în care comemorăm 70 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu. Fiecare ediție şi crearea festivalului în sine au fost pentru a pune într-un plan global mai important şi mai vizibil muzica şi geniul lui Enescu, însă în acest an avem în mod deosebit multe din compoziţiile lui Enescu”.
Festivalul va cuprinde, la Bucureşti, 95 de concerte, la Sala Palatului, Ateneu, Sala Radio, Sala Auditorium. O nouă intervenție tehnică la Sala Palatului, prin apel la o firmă specializată olandeză, va aduce îmbunătățiri condițiilor de audiție.
Între noutăți față de ultimele ediții, se anunță revenirea operei, într-o măsură, prin două spectacole pe scena Operei Naționale din București, cu „Oedipe” de Enescu și „Ora spaniolă de Ravel; vor fi prezentate şapte opere în concert, inedite. De asemenea, un cadru nou de reprezentare, în formă inedită, îl va oferi MINA – muzeul imersiv.
Vor fi prezentate concerte și la Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi, Bacău, Arad, Satu Mare, Brăila.
Foto: Artexim