În seara zilei de 31 ianuarie, la Opera Națională din Capitala României, București, a avut loc o Gală Culturală de Anul Nou Chinezesc intitulată „Regiunea Fujian de Sud: O Țară de Povești”, marcând începutul seriei de activități care sărbătoresc cea de-a 75-a ediție, aniversară, a stabilirii relațiilor diplomatice dintre China şi România.
Au participat o audiență de oficiali guvernamentali, foști șefi de stat, membri ai misiunilor diplomatice, reprezentanți ai comunității chineze.
ES. Ambasadorul HAN Chunlin a exprimat în discursul său că Festivalul de primăvară, ca cel mai important festival tradițional din China, nu numai că sărbătorește reunirea familiei și dragostea, ci reflectă și valorile vechi ale națiunii chineze în căutarea păcii, prieteniei și armoniei și poartă așteptările poporului chinez pentru o viață mai bună.
„În ultimii 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România, relațiile bilaterale au rezistat testului timpului și s-a menținut o creștere constantă. Cele două popoare, mergând mână în mână și împărtășind bunăstare și vremuri de restriște, au favorizat o prietenie puternică care transcende timpul și spațiul. Istoria a dovedit și va demonstra în continuare că prietenia China-România servește intereselor fundamentale ale celor două țări și aspirației comune a celor două popoare”, a continuat domnul ambasador.
Acesta a declarat că Ambasada este pregătită să lucreze cu români din diverse sectoare pentru a consolida prietenia tradițională, a promova schimburile și colaborarea și a scrie împreună un nou capitol pentru relațiile China-România.
Domnul Traian Laurentiu Hristea, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe, a declarat ca creatura mitica a dragonului simbolizează puterea, curajul și ințelepciunea. El și-a exprimat speranța spunând că „așa cum dragonul urcă sper cer cu o hotărâre neclintită, așa și relațiile noastre bilaterale să urmeze o cale ascendentă, bazată pe cooperare pragmatică, interese comune, încredere și respect reciproc”.
El a adăugat că „în cursul anului 2024, sărbătorim evenimente importante, 75 de ani de relații diplomatice și 20 de ani de la semnarea Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare între țările noastre. Fie ca puterea și înțelepciunea Dragonului să ne ghideze în timp ce continuăm să construim punți de cooperare, favorizând înțelegerea reciprocă și prosperitatea în beneficiul cetățenilor țărilor noastre!”
Domnul Rareș HOPINCĂ, Prefectul Municipiului București, și-a împărtășit sentimentele de optimism și încredere în ceea ce privește relațiile de prietenie și cooperare dintre China și România.
„Cu toții ne dorim prosperitate, bunăstare, sănătate, pace, libertate, înțelegere, unitate și competență, valori și scopuri universale, pe care le sărbătorim astăzi în această frumoasă gală”, a spus el.
Domnul He Yibin, director general adjunct, Administrația Municipală pentru Cultură, Radio, Televiziune și Turism din Quanzhou, și-a exprimat speranța că, prin prezentarea frumuseții moștenirii culturale imateriale din Quanzhou și folosind cultura tradițională chineză remarcabilă ca mediu, putem promova împreună cultura schimburile și cooperarea dintre China și România, promovează înțelegerea reciprocă și prietenia dintre cele două popoare și creează împreună o imagine magnifică care leagă lumea în prosperitate reciprocă. În cursul serii, artiști din Quanzhou, provincia Fujian, au prezentat publicului muzică tradițională, operă, arte marțiale, marionete, cântece și dans. Corul de Copii Allegretto din România a încântat publicul cu melodiile chinezești „Voice and Smile” și „The Same Song” alături de cântărețul chinez în vizită.
Orchestra Națională a Operei București, împreună cu renumitul maestru al naiului, Damian Drăghici, au interpretat melodii clasice chinezești și românești. „The Moon Represents My Heart” și „Lark” au câștigat aplauze din partea publicului. Gala culturală s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii în afara Operei Naționale.
Evenimentul a fost găzduit de Ambasada Republicii Populare Chineze în România și susținut de Casa Româno-Chineză și Centrul Cultural Chinezesc din București.
2024 este Anul Dragonului în calendarul lunar chinezesc, iar începutul său va cădea pe 10 februarie.