ASPES – Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale, în calitate de organizație profesională dedicată analizării stărilor de fapt și prefigurării evoluțiilor, fenomenelor și implicațiilor decurse din actualitate, a luat act de inițiativa guvernamentală privind reorganizarea unor regii autonome prin divizarea activităților de serviciu public de activitățile comerciale, preconizată a se face prin modificarea și completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.
Proiectul legislativ (inițiat la 14 decembrie 2022 de Guvernul României) vizează, în esență, reorganizarea activităților comerciale ale regiilor autonome sub formă de societăți pe acțiuni sau de societăți cu răspundere limitată, într-un orizont maxim de trei ani de la data adoptării legii în discuție.
Scurt spus, ar urma ca toate activitățile economice ale regiilor autonome să fie realizate prin societăți comerciale.
Concretizarea în mod generalizat, printr-o simplă decizie administrativă, ignorându-se particularități ale fiecărui domeniu de aplicare, ar avea efecte negative în plan economic, unele dintre ele, previzibile de pe acum.
Un astfel de domeniu, vizat în acest mod, îl reprezintă sectorul silvic, de importanță strategică maximă, ca depozitar și gospodar al resursei naturale cu valoare națională, care este pădurea proprietate publică a statului și bun al poporului, administrată de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Prin reorganizarea proiectată la nivel legislativ, se deschide perspectiva ca pădurile proprietate publică a statului să intre în administrarea și exploatarea unor societăți pe acțiuni sau a unor SRL-uri. Cu un astfel de statut comercial, ar fi deschisă calea către grupuri de interese, către acțiune particularizată, decizie marcată de subiectivism și caracter unilateral.
Aceasta s-ar petrece în condițiile în care Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane de hectare de păduri reprezentând proprietatea publică a statului, adică aproximativ 48% din întreaga suprafață de păduri a țării. Modul în care Regia Națională a Pădurilor – Romsilva gestionează această avuție națională nu numai că nu ridică semne de întrebare asupra eficienței activității economice a RNP Romsilva, ci și reprezintă un argument convingător că reorganizarea activității comerciale a RNP Romsilva în societăți pe acțiuni sau în societăți cu răspundere limitată nu se justifică și, de altfel, nici nu este solicitată din perspectivă profesională și, deopotrivă, profesionist-științifică.