Studiul L’Observatoire Cetelem 2019, făcut în 17 țări europene pe un eșantion de 13.800 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani, constată o tendință globală de promovare a produselor fabricate la nivel local sau regional. Ponderea preferinţei în acest sens este de 89% la nivel european. În România este de 90%; în Austria – 93%, în Germania – 92%, în Italia – 92%.
Ca motivare a opţiunii, în România, 34% dintre respondenţi consideră aceasta un act de patriotism, 31% – un obiectiv important de viitor, 30% – expresie a mândriei naționale. În proporţie de 22% respondenţii din ţara noastră apreciază că achiziționarea de produse autohtone ajută la protejarea mediului; Suedia – 61%, Austria – 55%, Italia – 47%, media europeană – 42%.
Accesul cel mai uşor la produse autohtone este considerat de cei chestionaţi din România a fi la mobilă, produse și echipamente de uz casnic – pondere 79%, precum şi la produse de igienă și înfrumusețare şi la produse de industrie textilă.
Bruno Leroux (foto), CEO al BNP Paribas Personal Finance, Sucursala București, subliniază: „În calitate de consumatori, avem mult mai multă putere decât realizăm și este extrem de important să conștientizăm că obiceiurile noastre de consum impactează atât societatea în care trăim și economia de piață, cât și mediul înconjurător. În România, din ce în ce mai multe persoane imbrățișează consumul local și îi apreciază beneficiile. Fie că o fac din dorința de a susține piața muncii, de a genera creștere economică, din motive patriotice sau fie din preocupare pentru mediu, pentru 45% dintre români dezvoltarea consumului local este o prioritate, iar peste jumătate (52%) sunt de părere că este important să încurajeze consumul de produse locale. Apetitul pentru produse locale contribuie, de asemenea, și la încurajarea producătorilor locali, fiind expresia clară a recunoașterii calității și a modelelor de producție responsabile și sustenabile”.
În ansamblu, Pascal Roussarie, director adjunct de brand, comunicare și publicitate la BNP Paribas Personal Finance, Sucursala Levallois Perret, semnalează că în proporţie de 60% europenii preferă să investească în călătorii și activități recreative, 43%, în aparatura de uz casnic, 37%, în telefoane inteligente.
Acelaşi studiu relevă că europenii apreciază că în ansamblu circumstanțele lor personale s-au îmbunătățit, dar situația țării fiecăruia a rămas în linii mari neschimbată. Ordinea gradului de apreciere faţă de creşterea personală este Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, Germania, România etc.