Mediul de afaceri solicită Guvernului ca măsurile fiscale asumate prin PNRR să fie implementate transparent, prin consultare și gradual, așa cum prevede documentul

Date:

De 8 ani de zile, reprezentanții mediului de business din România, reuniți în cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) și-au pus la dispoziție resursele pentru o colaborare deschisă și eficientă cu autoritățile publice în vederea identificării și aplicării celor mai sănătoase măsuri în materie fiscală.

Am salutat astfel, și de această dată, declarațiile ministrului Finanțelor, dl. Adrian Câciu, din data de 9 decembrie 2021, conform cărora „Vom construi bugetul pentru 2022 fără noi taxe. Orice modificare a regimului fiscal va fi făcută în mod predictibil, doar în urma unui dialog cu dumneavoastră, reprezentanții mediului de afaceri[1] și ale dlui Prim-ministru Nicolae Ciucă care susținea chiar astăzi faptul că „cu certitudine nu vom încurca, ci vom face tot ceea ce este posibil pentru a putea să îmbunătățim atât cadrul legislativ, cât şi dialogul cu mediul de afaceri, pentru că am convingerea că împreună putem să găsim soluții şi să facem în aşa fel încât să reglementăm domeniul pentru a putea să continuăm creşterea atât a afacerilor, cât şi a mediului economic în ansamblu.”[2].

Pe fondul acestor declarații, constatăm astăzi că se pregătește o nouă Ordonanță de Urgență cu multiple modificări și procedură rapidă de adoptare. Dincolo de măsurile luate efectiv în calcul, considerăm că mediul de afaceri din România are nevoie de predictibilitate și regimul fiscal nu poate fi modificat peste noapte, fără o analiză de impact și o consultare a companiilor direct afectate, așa cum asigurau declarațiile publice menționate.

Având în vedere aceeași „predictibilitate a politicii fiscal-bugetare pe termen mediu”, menționată în expunerea de motive a actului normativ, și „obiectivul menținerii stabilității macroeconomice”, considerăm oportună o trecere progresivă și predictibilă la noile cuantumuri, pentru ca actorii economici vizați să poată include, în bugetele lor, efectele fiscale ale noile măsuri.

Avem nevoie de un climat de încredere la nivelul economiei. Mediul de afaceri este pregătit sa contribuie la identificarea unei soluții, cu încrederea că va exista un dialog real și o deschidere pentru consultare la nivel de experți. Solicităm, astfel, Prim–Ministrului și Ministrului Finanțelor să își respecte angajamentele făcute public și să invite la dialog și consultare toți actorii afectați de aceste decizii.

Vom aprecia prezentarea unui plan de implementare al acestor modificări, într-o manieră transparență și graduală, începând cu 2023, așa cum apare menționat în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reiterând disponibilitatea noastră de a sprijini acest proces.

Includerea, într-un unic proiect de act normativ, a unei serii de modificări din domenii diferite, îngreunează conversația din punct de vedere tehnic, pe aspectele reglementate. Iar lipsa de dialog, transparență și luarea unor decizii arbitrare pot genera o breșă majoră de comunicare și încredere între mediul public și cel privat, ce ar presupune costuri prea mari pentru o Românie deja aflată sub presiune economică, socială și sanitară.


[1]Site-ul Ministerului Finanțelor, secțiunea Comunicate de presă – https://bit.ly/3maRrDl

[2]https://gov.ro/ro/stiri/participarea-premierului-nicolae-ionel-ciuca-la-evenimentul-forumul-capitalului-romanesc

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...