Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) anunță că președintele acesteia, Iuliu Stocklosa, a primit, în Sala Miron Vlasto a Palatului CCIB, o numeroasă misiune economică formată din membrii Asociației din Trakia pentru promovarea serviciilor medicale oferite pacienților din alte țări, „Thrace Health Tourism Development”. La întâlnire au participat Gabriela Iftene, director executiv și colectivul Serviciului Relații Internaționale din CCIB.
Programul în România al misiunii turce a fost organizat de Andrei Stirbulescu, CEO al firmei „Med Tourist Advisor” România și a cuprins două forumuri de prezentare a ofertei și propunerilor de cooperare, la București și la Constanța, precum și alte întâlniri cu instituții și organizații, întreaga acțiune fiind finanțată de Agenția de Dezvoltare Trakia, instituție guvernamentală aflată în subordinea Ministerului Industriei si Tehnologiei din Turcia.
CCIB precizează că „Agenția de Dezvoltare Trakia asigură politica guvernamentală de dezvoltare în 3 provincii turce, Tekirdag, Edine și Kırklareli, situate în nordul Mării Marmara spre granițele cu Bulgaria și Grecia, fiind zona turcă cea mai apropiată de România în cazul transportului terestru (rutier și pe cale ferată).
Șeful misiunii economice din Trakia, dl.Mustafa Donmez, membru al conducerii Direcției de sănătate a Proviciei Tekirdag, președintele Asociației, a prezentat membrii delegației, susținând că serviciile medicale oferite de spitalele și clinicile private din regiune sunt la la un nivel profesional ridicat, folosesc tehnologie și aparatură de ultimă generație, iar raportul calitate – preț le fac competitive și poate mai accesibile comparativ cu celebrele clinici din Istanbul.
Urând bun venit la București și în sediul istoric al Camerei din București delegației din Turcia, președintele Iuliu Stocklosa a făcut o succintă prezentare a CCIB, a locului și importanței pe care o are în sistemul cameral românesc, punând accent pe importanța acordată promovării schimburilor comerciale și cooperării economice cu parteneri din Turcia, fapt susținut de existența celor 9 acorduri de colaborare (MoU) încheiate cu instituții similare din principalele zone ale aceastei țări, asigurând mediului de afaceri din București importante oportunități de promovare a propriilor interese economice. A fost adresată invitația firmelor turcești din domeniul medical șă analizeze oportunitatea de a investi in România pentru a oferi pacienților locali condiții optime de tratament și acces la tehnologii moderne”.
Iuliu Stocklosa, președintele CCIB: „Turcia deține locul 1 ca partener comercial al României din afara spațiului comunitar, fiind atât principala piață de desfacere a produselor românești, cât și prima țară de origine a mărfurilor importate din afara Uniunii Europene. Principala problemă a comerțului bilateral o constituie marele deficit al balanței comeriale în defavoarea țării noastre (-3,6 miliarde USD în 2023 și -2,1 miliarde USD, în primul semestru 2024) cu posibile influențe negative asupra bunului mers al colaborării economice. Astfel că milităm ca firmele românești să fie mai active pe piața Turciei, iar firmele și companiile din țara dvs. să fie în egală măsură preocupate și de achiziționarea de produse și servicii din România.”
CCIB mai informează că „a urmat o sesiune de convorbiri B2B, membrii misiunii economice din Trakia având posibilitatea de a comunica direct cu reprezentanții conducerii CCIB pe diferite teme de interes, iar în final s-a oferit oaspeților posibilitatea vizitării Palatului CCIB, în special a spațiilor destinate organizării de evenimente promoționale”.
Foto: CCIB