Asociația Ateliere Fără Frontiere, în parteneriat cu Primăria Municipiului București și cu Primăria Sectorului 3, anunță lansarea platformei online „Bucureștiul social și solidar”, „dedicată facilitării și promovării parteneriatelor între autoritățile publice locale și organizațiile neguvernamentale din Municipiul București”. Platforma face parte din proiectul „Noul București, o capitală a tuturor”, iar inițiatorii subliniază că „va favoriza informarea, transparența și consultarea cu publicul larg, facilitând propunerea și dezvoltarea de proiecte de colaborare între autoritățile publice locale și ONG-uri”.
Ioana Lazăr, manager de proiect, Ateliere Fără Frontiere: „Această platformă digitală vine în întâmpinarea nevoii tot mai mari de consolidare a colaborării dintre actorii din sectorul public și cel neguvernamental, cu scopul de a dezvolta soluții mai bune și mai eficiente pentru problemele sociale și de mediu din Capitală. Platforma Bucureștiul social și solidar este un instrument esențial pentru promovarea economiei sociale și a serviciilor cu impact social în inserția socio-profesională a persoanelor vulnerabile, precum și pentru dezvoltarea unui sector circular și sustenabil care va genera locuri de muncă verzi, incluzive și noi competențe.”
Realizatorii proiectului accentuează că „Bucureștiul social și solidar creează și un spațiu virtual de dialog între reprezentanți ai societății civile și ai autorităților locale, fiind interconectată cu un grup privat în social media. În plus, acest grup poate fi o arenă pentru schimburi de idei și oferire de asistență ONG-urilor din capitală pe teme din sfera incluziunii sociale și de mediu. Noua platforma contribuie astfel și la dezvoltarea de parteneriate locale între societatea civilă și Autoritățile Publice Locale pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor.
Proiectată pentru a crește capacitatea ONG-urilor de a se implica în promovarea dezvoltării incluzive și durabile a Capitalei, Platforma Bucureștiul social și solidar, facilitează accesul societății civile la resurse și informații despre economia circulară, economia socială, legislație specifică, finanțări, posibile parteneriate, politici publice și consultări publice. Acest acces va contribui la creșterea transparenței decizionale și va îmbunătăți posibilitatea consultării cu publicul larg. Totodată, platforma oferă o adevărată bază de date cu ONG-uri, instituții și autorități locale din capitală.
Platforma Bucureștiul social și solidar este dezvoltată în cadrul proiectului Noul București, o capitală a tuturor, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.
Noul București, o capitală a tuturor este un deziderat ce poate fi atins prin crearea de capital și servicii în parteneriat public-privat pentru dezvoltarea unei piețe dedicate economiei sociale și circulare, contribuind astfel la crearea de locuri de muncă decente, verzi, incluzive, în respect cu resursele naturale existente”.
Proiectul (cod proiect MySMIS131435, cod SIPOCA 1085) are valoarea de 375.870,46 lei, din care 294.682,45 lei cofinanțare UE și este finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, Componenta 1 CP14/2021 pentru regiunea mai dezvoltată – Consolidarea capacității ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local.