Primul ONG din România care obține certificarea CHS Alliance

Date:

Asociația Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom a primit certificarea Core Humanitarian Standard (CHS), „un standard internațional ce garantează furnizarea de ajutor umanitar în mod responsabil și eficient”. AIDRom este prima organizație neguvernamentală independentă din România care s-a alăturat alianței globale CHS Alliance, fiind „dedicată promovării și apărării drepturilor omului, egalității de gen și justiției climatice, derulând din 1991 proiecte menite să sprijine diverse categorii vulnerabile din societate, precum copii, femei, familii vulnerabile, refugiați, solicitanți de azil etc. AIDRom adresează o gamă largă de nevoi sociale, de la combaterea discriminării, până la susținerea grupurilor marginalizate și oferirea de asistență în cazul dezastrelor naturale”.

În cadrul procesului de certificare, AIDRom a fost supusă unei evaluări riguroase menite să verifice respectarea principiilor Core Humanitarian Standard.

Zoltani Katalin, secretar executiv AIDRom: „Primirea certificării Standarde Umanitare Fundamentale (CHS) este o recunoaștere a eforturilor noastre constante de a îmbunătăți eficiența, calitatea și transparența proiectelor pe care le desfășurăm. Acest proces riguros prin care am trecut, ne-a motivat să evaluăm în profunzime modul în care oferim sprijin celor care au cea mai mare nevoie de ajutor și ne-a determinat să ne reafirmăm angajamentul față de drepturile omului, egalitatea de gen și justiția climatică. Suntem mândri să ne alăturăm rețelei globale #Accountability și să contribuim la un sector umanitar mai responsabil și mai eficient. Această experiență ne permite să ne îmbunătățim modul de lucru și să consolidăm parteneriatele cu organizații locale și internaționale.” 

Cătălina Cătuți, manager de proiect AIDRom, coordonator al procesului de evaluare CHS: „Această certificare nu este doar un document formal, ci un angajament continuu. Procesul prin care am trecut în ultimele luni a fost unul intens, în care ne-am analizat fiecare procedură pentru a ne asigura că sprijinul nostru ajunge acolo unde este nevoie, în cel mai eficient mod posibil.”

AIDRom precizează că „Standardul umanitar de bază (CHS) servește drept punct de referință important pentru activitatea CHS Alliance, o alianță globală a organizațiilor umanitare și de dezvoltare care se angajează să facă ca ajutorul să funcționeze mai bine pentru oameni. Membrii CHS sunt angajați să ofere un ajutor de mai bună calitate și mai eficient, fiind responsabili față de oamenii pe care îi servesc. CHS Alliance sprijină calitatea și responsabilitatea în acțiunile umanitare prin promovarea dezvoltării și utilizării intersectoriale a standardelor”.

Asociația Ecumenică a Bisericilor din România („Ajutor Interbisericesc –  Departamentul România”) – AIDRom subliniază că „lucrează din 1991 pentru a răspunde nevoilor societății în domenii precum: reluarea dialogului ecumenic; reconcilierea interetnică și socială; combaterea discriminării; asistența socială și diaconia cu grupuri-țintă specifice legate de problematica femeilor, a copiilor în situație de risc, a persoanelor cu dizabilități, a celor vârstnice și, în general, a celor marginalizate, a refugiaților, a persoanelor în situații de sărăcie în creștere sau de inegalități de gen; accesul la drepturi și la drepturile muncii; dar și problemele de mediu, efectele și victimele dezastrelor naturale. AIDRom este membru Act Alliance, alături de peste 140 de organizații confesionale membre care lucrează în domeniul dezvoltării pe termen lung, al advocacy-ului și al asistenței umanitare, având o prezență activă în peste 120 de țări. În prezent, AIDRom derulează proiecte în parteneriat cu ACT Alliance, Brot für die Welt, Kirchen Helfen Kirchen, ELCA, Diakonie Württemberg, IOM UN Migration, Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR)”.

AIDRom (Asociația Ecumenică a Bisericilor din România) reamintește că „și-a început activitatea în 1991 ca un demers comun al Bisericilor istorice prin membrii fondatori: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Reformată din România și Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România, în cooperare cu Unitatea IV (Împărtășire și Slujire) a Consiliul Mondial al Bisericilor. În 1993 a dobândit statut juridic, iar în 1994 s-au alăturat alți doi membri: Biserica Evanghelică Luterană din România și Biserica Ortodoxă Armeană.

AIDRom promovează incluziunea persoanelor marginalizate, contribuie la reintegrarea socială a persoanelor cu risc ridicat, asigură egalitatea de șanse și luptă împotriva traficului de persoane și a discriminării. Oferă asistență refugiaților și migranților care doresc să se integreze în România și are un răspuns de urgență în caz de dezastre. Prin acțiunile sale, AIDRom întărește cooperarea interreligioasa și interetnică pentru pace și stabilitate pentru a atenua segregarea în comunitățile multietnice și pentru a asigura respectarea drepturilor omului. Centrele multifuncționale de consiliere a persoanelor în situație de risc dezvoltate de AIDRom în București, Iași și Timișoara, au ca scop consilierea și asistența persoanelor vulnerabile aflate în dificultate (copii, femei etc.), a refugiaților și a migranților. AIDRom este prim organizație non-guvernamentală independentă din România care  obținut prestigioasa certificare CHS în 2024. Este membru Act Alliance, alături de peste 140 de organizații confesionale membre care lucrează în domeniul dezvoltării pe termen lung, al advocacy-ului și al asistenței umanitare, având o prezență activă în peste 120 de țări.

Puteți afla mai multe despre activitatea asociației AIDRom accesând site-ul: http://www.AIDRom.ro/”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...