Renașterea unui monument istoric din centrul Capitalei

Date:

Palatului Știrbei din Calea Victoriei 107, construcție clasată drept monument istoric de clasă A reprezentativă pentru patrimoniul cultural și istoric al Capitalei, va fi revitalizat printr-o investiție a dezvoltatorului imobiliar Hagag Development Europe.

Dezvoltatorul a depus documentația completă în vederea autorizării lucrărilor de consolidare și renovare, după ce a parcurs cu succes etapele premergătoare autorizării și a obținut toate avizele și acordurile necesare, inclusiv din partea Academiei Române și Ministerului Culturii: „Suntem animați de ideea de a readuce la viață Palatul Știrbei și de a contribui activ la revitalizarea zonei și conservarea patrimoniului local. Din păcate, Palatul Știrbei este o construcție pe cât de spectaculoasă, pe atât de vulnerabilă. Având în vedere importanța istorică și arhitectonică a clădirii, dar și caracterul urgent al intervențiilor propuse, menite să prevină agravarea și chiar alterarea definitivă a structurii și fațadelor, suntem încrezători că vom avea parte de toată susținerea autorităților competente și vom primi autorizația de construcție pentru efectuarea lucrărilor de consolidare și renovare a Palatului în termenul prevăzut de legislația în vigoare, fără întârzieri”.

Construcția monumentală este într-o stare avansată de degradare, consecință a  neglijării ei de către foștii proprietari și de autorități timp de aproximativ 70 de ani, cu semnalarea că „în ultimii 15 ani, autoritățile publice – Ministerul Culturii, Primăria Generală a Capitalei și Primăria de sector, au refuzat exercitarea dreptului de preempțiune asupra proprietății deși oportunitățile nu au lipsit. În situația actuală, însă, proprietarii au nu doar intenția, ci și capacitatea financiară de a salva și recondiționa monumentul istoric, iar orice amânare a intervențiilor asupra fațadei, precum și amânarea lucrărilor de consolidare, cresc gradul de vulnerabilitate al clădirii și riscul de prăbușire”.

În acest context, dezvoltatorul subliniază: „Salutăm inițiativa administrației publice locale de a ocroti clădirile de patrimoniu și imobiliele vechi amplasate în zone protejate prin lansarea în dezbatere publică a Programului Municipal de Restaurare și susținem, la rândul nostru, acest demers. Astfel de proprietăți cu valoare istorică, în special cele localizate în centrul vechi al orașului sau zonele adiacente, sunt o sursă reală de creștere economică și dezvoltare sustenabilă. Apreciem că aceeași șansă o merită și Palatul Știrbei din Calea Victoriei 107, însă pentru ca acest lucru să fie posibil este imperios necesar să avem o colaborare bună și un dialog deschis cu reprezentații Primăriei Capitalei.”.

Proiectul propus spre autorizare, H Știrbei Palace, a cărui valoare se ridică la 20 de milioane de euro, prevede consolidarea și renovarea completă a imobilului, a tuturor elementelor decorative exterioare și interioare, urmând a fi accesibil publicului larg întocmai prin natura funcționalității atribuite de proprietar.

Hagag Development Europe este caracterizat ca „un dezvoltator imobiliar specializat în proiecte rezidențiale și comerciale în România. Compania este implicată în achiziționarea, dezvoltarea și renovarea unor imobile și proiecte care implică mai mult de 200 de milioane de euro investite în zonele de lux și de dezvoltare ale Bucureștiului”. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...