Risipa alimentară – riscuri și soluții, discutate la Camera de Comerț și Industrie București

Date:

Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București anunță că a organizat, în parteneriat cu ATI Consultants și CashConsult „evenimentul Business Breakfast cu tema risipei alimentare, combaterea acestui fenomen și adaptarea persoanelor fizice și juridice la noile cerințe obligatorii implementate în anul 2025. Evenimentul a abordat mai multe subiecte și puncte de vedere, de la opiniile autorităților, la studii de caz prezentate de experți și antreprenori în domeniul horeca”.

Iuliu Stocklosa, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București: „Astăzi, după cum bine știți, ne confruntăm cu o realitate dureroasă și tot mai vizibilă atât în România, cât și la nivel european: risipa alimentară. În fiecare an, aruncăm la gunoi milioane de tone de alimente, în timp ce mii de români încă trăiesc în sărăcie și au nevoie disperată de hrană. Conform statisticilor, România se află printre țările europene cu cele mai mari rate de risipă alimentară, fiecare persoană irosind în medie peste 100 kg de alimente anual. De asemenea, statisticile de până în anul 2024 clasau România pe locul nouă, la nivel european, în ceea ce privește risipa alimentară, cu o cifră de 2.2 milioane de tone pe an de alimente risipite. Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București poate avea un rol esențial în lupta împotriva risipei alimentare, împreună cu partenerii săi. Prin poziția sa și prin colaborarea strânsă cu mediul de afaceri, instituțiile și autoritățile publice, Camera poate să promoveze practici responsabile și sustenabile în rândul companiilor membre. Putem dezvolta campanii de informare și conștientizare, oferind traininguri specifice despre gestionarea eficientă a resurselor și metode inovative de reducere a risipei alimentare. De asemenea, putem facilita colaborări între producători, comercianți și organizații non-profit pentru redistribuirea alimentelor excedentare către comunitățile vulnerabile.”

CCIB subliniază că „au fost prezentate soluții de scădere a risipei alimentare precum donarea alimentelor către asociații sau ONG-uri de profil care pot, ulterior să distribuie alimentele către persoane nevoiașe, dar și soluții pentru producători prin intermediul cărora să își poată reduce pierderile. De asemenea, au fost prezentate metode de comportament social de natură să reducă risipa alimentară nu doar la nivel instituțional ci și în gospodării.

La eveniment au fost prezenți antreprenori din domeniul HoReCa și din alte industrii, consultanți și auditori în materie de mediu, consultanți în materie de fonduri europene, precum și reprezentanți ai guvernului, Dumitru Daniel Botănoiu, secretar de stat la Cancelaria Prim-Ministrului și Amelia Elena Rus, director general, Direcția Generală Politici în Industrie Alimentară și Comerț, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

CCIR, alături de companiile românești prezente la Adriatic Sea Defence & Aerospace Exhibition and Conference – 2025

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

În 14 ani de activitate, MAM Bricolaj și-a extins de 16 ori gama de produse comercializate și a crescut de 12 ori numărul de...

MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii...

SYMMETRICA și-a majorat vânzările cu 22% în 2024, după investiții de peste 60 mil. € derulate în ultimii doi ani

Symmetrica, liderul pieței locale de pavele și borduri vibropresate...

Hotărârea Consiliului de Administrație al BNR pe probleme de politică monetară din 07.04.2025

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României ...