Compania Rockwool România, producătoare de vată bazaltică, semnalează importanța protejării construcțiilor față de incendii în condițiile actuale și de perspectivă, când se intensifică instalarea pe clădiri a panourilor solare, reabilitarea termică a locuințelor și a clădirilor non-rezidențiale, ridicarea de construcții noi cu cerințe energetice și de mediu tot mai crescute etc. Fabrica Rockwool România (lângă Ploiești) desfășoară producție în acest sens, fiind lider pe piața internă. Responsabilitatea cu care o face se dovedește convingătoare din ce se vede la fața locului, din explicațiile și demonstrațiile profesioniștilor.
Granulată, topită inițial, roca bazaltică își începe drumul pe banda de producție cu funcție de imensă coloană vertebrală a fabricii sub forma unei alunecări continue, inofensive la atingere, provocatoare a unei senzații de lână uleioasă. Își obține consistența și își consolidează însușirile pe măsura înaintării, supraveghetată de la înălțime de operatori, și prin monitoare (câte 7-12 pentru fiecare observator), și prin observare dovedind că prezența umană este de neînlocuit, chiar preferată în unele momente decisive în probleme de calitate. Roboți există doar în partea finală, de ambalare, de aranjare a produselor. Alăturat, permanent și constant, se fac teste în laborator; de pildă, asupra rezistenței la compresiune. Demonstrativ, în altă zonă, e dovedită „reacția” plăcilor din vată bazaltică la foc, la apă, la zgomot; adică, nicio reacție. Placa nu arde, nici măcar nu se încălzește, deși e pe foc de-a dreptul. La fel, din camera cu așa ceva izolată nu răzbate măcar vorbă, darămite gălăgie. Căldura nu se pierde.
Dincolo de aparent spectacol (de fapt, știință, meserie și atenție în toată regula) se află reglementările. Cele privind securitatea la incendii în clădiri sunt în curs de actualizare. Normativul P118 privind securitatea la incendii în clădiri a fost avizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și se găsește în prezent la Comisia Europeană pentru notificare. Pe această bază, devine obligatorie utilizarea materialelor incombustibile din euroclasa A1 sau A2-s1,d0 pentru izolația termică a clădirilor multietajate, a spitalelor și școlilor. Sublinierea specialiștilor de la Rockwool România este de a lua seama la difernța netă dintre ignifug (care tot arde până urmă, chit că întârziat) și incombustibil (care, pur și simplu, nu ia foc).
Obligativitatea, de-acum, este a renovărilor și construcțiilor făcute cu materiale rezistente la foc și, în același timp, eficiente energetic. Loc, cerere și răspuns productiv pentru așa ceva ar fi. Cerere să existe. Și este, într-o măsură tot mai mare. România este a șasea piață din Europa sub aspectul izolării clădirilor.
În exteriorul fabricii, pe vreo trei hectare, „pachetele” cu plăci gata de livrare au ajuns să fie și supraînălțate. Mirarea de privitor e contracarată cu informația că asta constituie necesarul solicitat de beneficiari pentru nu mai mult de o jumătate de lună.
Pe acest fond și în același spirit al responsabilității, Rockwool România lansează o campanie de conștientizare a importanței folosirii materialelor incombustibile în construcții, cu propunerea instituirii unei zile naționale a siguranței la incendiu, cu accent asupra clădirilor. Florin Popescu (foto), Business Unit Director Rockwool Balkan, președinte al Asociației pentru Protecția la Foc (AFP), subliniază: „Prin instituirea unei zile naționale pentru conștientizarea pericolului la foc în clădiri, ne propunem să transmitem un mesaj clar către publicul larg: noile reglementări privind eficientizarea energetică a clădirilor vin și cu anumite riscuri, dacă ne uităm la statistici, cauzele incendiilor, modul în care au fost gestionate și pagubele produse. Este bine că avem politici publice pentru decarbonarea clădirilor, dar este important să ținem cont de riscuri și să luăm măsuri de prevenție atunci când le implementăm. Pentru că în zadar renovăm sau construim la standarde ZEB, reducând complet emisiile de combustibili fosili din clădiri, dacă există un risc de incendiu aici.”
Totodată, Rockwool România, parte a Rockwool Group, accentuează: „Reprezentăm Grupul la nivel local, oferind sisteme avansate de izolații pentru clădiri. În Rockwool Group, ne angajăm să îmbunătățim viețile tuturor celor care implementează soluțiile noastre. Ajutăm clienții și comunitățile în abordarea celor mai mari provocări actuale ale dezvoltării sustenabile: consumul mare de energie, poluarea fonică, pericolul la foc, deficitul de apă sau inundațiile. Gama noastră de produse reflectă diversitatea nevoilor lumii în care trăim, ajutându-i pe toți cei implicați să reducă propriile emisii de carbon.
Vata bazaltică este un material natural, reciclabil, versatil și reprezintă baza tuturor diviziilor noastre de business. Cu aproximativ 12.000 de colegi pasionați din 40 de țări și vânzări în peste 120 de țări, suntem lider mondial în produse din vată bazaltică, de la izolații pentru clădiri până la plafoane acustice, de la sisteme de placări exterioare până la soluții horticole, de la fibre speciale destinate diferitor industrii până la izolații pentru instalații industriale și industria navală.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați https://www.rockwool.com/ro/sfaturi/foto-voltaic/”