Studii tehnice și soluții pentru restaurarea și consolidarea Universității din București

Date:

Restaurarea și consolidarea clădirii emblematice a Universității din București continuă, cu atenție mare și de înalt nivel științific și tehnologic acordată protejării și conservării martorilor fizici ai Revoluției din 1989, precum și ai manifestațiilor din prima parte a lui 1990, totul încadrat într-o realizare finală de reliefare publică a evoluției clădirii monumentale. O prezentare a stadiului lucrărilor și a perspectivei a fost oferită, la fața locului, de rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, împreună cu arhitectul Mircea Căpățână, cu participare din industria construcțiilor, societatea civilă, exponenți ai revoluționarilor din 1989, mass-media. Rectorul Universității din București a reafirmat întreaga deschidere pentru dialog (de altfel, o bogată și detaliată bibliografie a cercetărilor asupra stării construcției, cu propuneri de soluții pentru refecere, conservare etc., este la dispoziția celor mai mult sau mai puțin tangenți la spațiul universitar în discuție).

În esență, până acum, comunică Universitatea din București, „s-au identificat următoarele situații, în ceea ce privește martorii fizici ai Revoluției: (1) existența unor zone lizibile, unde există inscripții clar documentate, (2) existența unor zone în care ar putea exista inscripții, identificate pe fotografiile istorice, care necesită în continuare investigații, (3) existența unor zone cu straturi succesive de vopsea, care ar putea ascunde alte înscrisuri și, (4) nu în ultimul rând, urme de proiectile din timpul Revoluției.

Astfel, pornind de la studiul paramentului fațadelor exterioare, proiectul pentru consolidarea și restaurarea Palatului Universității din București vizează și punerea în valoare și conservarea, acolo unde soluțiile tehnice permit, a martorilor fizici ai Revoluției, inclusiv, în unele cazuri, prin executarea și amplasarea unor elemente grafice cu identitate vizuală specifică, în zona fațadei adiacente Balconului Universității”.

Din discuții și prezentări, este de reținut că lămuriri și direcții de urmat în abordare vor apărea odată cu începerea lucrărilor la fațada clădirii, schelele fiind puse, până acum, pentru lucrările de la acoperiș. Circa o cincime din întreaga lucrare este preconizat să se termine până la începerea viitorului an universitar, încât Facultatea de Istorie să revină la locul ei, urmând să fie mutate, pe rând, facultățile de Matematică și Informatică, de Litere și de Limbi și Literaturi Străine, de Geologie și de Geografie. Facultățile vor reveni la locurile lor. Concomitent, curtea interioară va deveni un spațiu public, muzeal.

Documentarul foto integral „Universitatea din București. Inscripții și urme de gloanțe fațade 1989-1990” poate fi descărcat de aici. De asemenea, în dosarul de aici pot fi consultate o serie de propuneri de conservare și punere în valoare a martorilor Revoluției rezultate în urma studiului paramentului fațadelor exterioare ale Palatului UB.

Foto: Propuneri conservare și punere în valoare mărturii Revoluție 1989

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...