Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, a anunțat că pe site-ul MMAP au fost publicate limitele ariilor naturale protejate din România, în format Inspire: „Aceste suprafețe sunt cu gradul cel mai restrictiv de intervenție. Aici nu sunt permise nici măcar lucrările silvice de conservare. Practic, cu noile limite, suprafața rezervațiilor și monumentelor naturale din România crește de la 1,22% la 1,37%”. Suprafața desfășurată a ariilor naturale protejate crește cu 65.000 ha.De asemenea, suprafața desfășurată a parcurilor naturale din România crește cu 26.287 ha, iarsuprafața parcurilor naționale crește cu 1.713 ha.
În contextul preocupărilor pentru protejarea potențialului național natural, ministrul mediului, apelor și pădurilor a oferit informații privind consecințele tăierilor ilegale de păduri din Maramureș, județul cu cele mai multe astfel de tăieri. Pe raza Ocolului Silvic Sighet, Garda Forestieră Cluj a constatat cea mai mare tăiere ilegală din ultimii 5 ani: 340 hasuprafață, peste 100.000 mccantitate de lemn,peste 12 milioane lei prejudiciu adus statului român. Potrivit primelor informații, „se pare că în anul 2005, la momentul întocmirii amenajamentului silvic pentru această suprafață, în mod absolut inexplicabil, sute de hectare de pădure au fost scoase din proprietatea statului și încadrate la categoria terenuri aflate în litigii. Nu există niciun document care să ateste aceste litigii! În continuare, atâta vreme cât aceste terenuri nu mai erau în gestiunea sa conform amenajamentului, Ocolul Silvic Sighet nu a mai asigurat serviciile silvice, nici măcar cele de pază. Ceea ce a lăsat totul la îndemâna hoților. Timp de 10 ani, s-a tăiat tot ce se putea tăia, fără ca să se sesizeze cineva. Schema infracțională a mers mai departe: în amenajamentul din 2015, suprafețele de pădure au fost reintroduse în proprietatea statului, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Statul avea din nou pădurile în gestiune, însă nu mai rămăsese niciun arbore în picioare”. Suprafețele de fond forestier au fost recuperateîn proprietatea publică a statului român prin demersuri întreprinse de Ocolul Silvic Sighet, Direcția Silvică Maramureș, fostul ITRSV Cluj-Napoca. Raportul Gărzii Forestiere Cluj arată că pădurea rasă de hoți s-a regenerat pe calenaturală:„(…)cu ocazia deplasărilor în teren a angajaților G.F. Cluj, în toate parcelele și subparcelele analizate și parcurse în teren s-a constatat existența regenerării naturale, aceasta având vârste cuprinse între 5 și 10 ani, aspect care vine să confirme că tăierile ilegale au fost efectuate în urma cu cel puțin 5 ani de zile în urmă”.
Față de această situație, ministrul Costel Alexe se pronunță ferm: „Vreau să îi văd cu cătușe la mâini pe toți hoții de lemne din România! Fie că vorbim de cei de la Sighetu Marmației, făptașii din speța despre care v-am vorbit și toți complicii lor de prin instituții, fie de ceilalți care au adus Maramureșul în topul tăierilor ilegale sau de toți hoții din restul țării. Această metodă foarte laborioasă a fost îndelung plănuită și suntem convinși că ea nu putea fi pusă în practică fără complicitatea unor angajați din instituțiile statului. Și mai cred ceva: cred că este o metodă pe care, dacă ne uităm cu atenție, o vom mai întâlni și prin alte părți”.Dosarul controlului de la Ocolul Silvic Sighet a fost transmis către unitatea de parchet competentă.