Valeriu Tabără, ASAS: Ar trebui să fim preocupați să relansăm producția de carne de porc

Date:

Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), Valeriu Tabără, susține că trebuie să reluăm cercetările și să creăm rasele care să răspundă cerințelor interne de consum de carne de porc, astfel încât să nu mai depindem de importuri de purcei și material biologic din afara țării.

„În 2022, România a crescut circa 700 000 de porci, asta înseamnă de 17 ori mai puțin decât înainte de 1989. Noi importăm aproape 80% din necesarul de carne de porc, dar din cei 20% de pe plan intern, 20-30% sunt purcei pe care noi îi importăm pentru îngrășat, deci nici 20% nu producem în România ” a declarat Valeriu Tabără pentru FoodBiz.

Președintele ASAS spune că nu s-a întreprins aproape nimic pentru contracararea pestei porcine, astfel fiind în continuare sub un risc major și cu probleme mari legate de sectorul creșterii porcului în România, la care se adaugă multe tipuri de abordări greșite, cum ar fi neglijarea mult timp a gospodăriilor populației, sau chiar împiedicarea acestora de a produce.

Ar fi trebuit să fie lăsată să funcționeze stabilind reguli ca să nu existe elemente de risc, dar nu s-a întâmplat, iar acum ne bazăm pe efective care sunt crescute doar în anumite ferme.

„Sunt câteva sute de focare (aproximativ 370) dar se mențin așa, sunt enorm de multe pentru teritoriul României, efectiv măsurile care s-au luat au blocat și au favorizat acele importuri despre care discutăm, care au o valoare de 1 miliard de euro. Noi producem porumb, producem furaje, de ce trebuie să importam carne de porc? Exportăm porumb și importăm carne de porc, o mare anomalie” a punctat Președintele ASAS.

O altă problemă subliniată de Valeriu Tabără este că această carne de import nu este niciodată la nivelul la care trebuie să fie din punct de vedere calitativ pentru că se importă foarte multă carne de porc congelată. Termenele de garanție ale cărnii suferă modificări prin trecerea în carmangerii și transformarea în produse de carmangerie, și foarte probabil alte modificări în supermarketuri.

„Ar trebui să fim preocupați să relansăm producția de carne și în special creșterea porcului, prin politici interne, iată că toate măsurile luate din 2017 până în prezent nu ne-au scos de sub riscuri, mai mult s-a redus drastic efectivul de porci.

Noi trebuie să rezolvăm problema reproducției, trebuie să reluăm cercetările și să creăm rasele care să răspundă cerințelor interne, să nu depindem de importuri de purcei și material biologic din afara țării” a subliniat vehement Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”.

Articol preluat de pe FoodBiz.ro

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...