Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) a organizat „Ziua Oportunităților de Afaceri” dedicată Republicii Socialiste Vietnam, în parteneriat cu Ambasada Republicii Socialiste Vietnam la București. Au participat reprezentanți ai mediului diplomatic și antreprenorial din ambele țări, cu scopul de a consolida dialogul economic bilateral și de a identifica noi direcții de colaborare strategică.
CCIB informează că „deschiderea forumului a fost marcată de Iuliu Stocklosa, președintele CCIB, care a evidențiat rolul fundamental al Camerei în sprijinirea internaționalizării companiilor românești și importanța consolidării relației economice româno-vietnameze într-un context internațional dinamic”.
Iuliu Stocklosa: „Considerăm acest eveniment o componentă esențială a misiunii Camerei de a susține și promova noi oportunități de afaceri, atât pentru membrii Camerei, cât și pentru mediul antreprenorial din România.”
Ambasadorul Do Duc Thanh a transmis un mesaj clar privind potențialul relației bilaterale și obiectivul comun de a atinge obiectivele comerciale, așa cum a fost agreat la nivel guvernamental: „Toate aceste eforturi urmăresc atingerea obiectivului de 1 miliard USD în comerț bilateral, stabilit de prim-ministrul Marcel Ciolacu și omologul său vietnamez Pham Minh Chinh în cadrul întâlnirii lor din ianuarie 2024.”
După cum subliniază CCIB, „evenimentul a fost structurat în două secțiuni distincte, dar complementare. Prima a fost moderată de Pham Thi Thu Ha, secretar I al ambasadei, și a abordat oportunitățile concrete de colaborare în domeniul comercial și investițional, în special în industrii precum cea alimentară și farmaceutică, unde expertiza românească și dinamismul pieței vietnameze pot genera sinergii profitabile. Contribuțiile valoroase ale domnului Mihai Andrițoiu (AFPICE), domnului Khiem Nguyen, domnului Constantin Petroiu (Romfarmachim) și doamnei Binh Minh (Asociația de Business Vietnameză din România) au ilustrat complementaritatea intereselor economice și deschiderea pentru parteneriate sustenabile. În acest context, a fost anunțată invitația oficială a Ministerului Industriei și Comerțului din Vietnam către comunitatea de afaceri românească de a participa la Vietnam International Sourcing 2025, ce va avea loc la Ho Chi Minh City între 4 –6 septembrie 2025, un eveniment de referință pentru internaționalizarea afacerilor în Asia de Sud-Est.
Cea de-a doua parte a forumului a vizat cooperarea în domeniul forței de muncă, o componentă esențială a parteneriatului bilateral în contextul actualei crize de personal calificat din România. Discuțiile, moderate de Nguyen Trong Hoang Son, Secretar al Ambasadorului Vietnamului, au fost concentrate pe provocările și oportunitățile legate de importul și integrarea forței de muncă vietnameze în sectoare cheie, precum construcțiile, serviciile și industria ușoară. Membri ai mediului de afaceri, Marius Camber (One Up), dl. Pham Quang Vinh (AFC Group), Adrian Bădescu (Strategies Market Studies) și dl. Cao Minh Anh, au împărtășit experiențe relevante din activitatea lor în recrutarea și colaborarea cu muncitori vietnamezi, evidențiind atât beneficiile acestei cooperări, cât și obstacolele birocratice întâmpinate. Reprezentanții companiilor românești au subliniat calitatea profesională a muncitorilor vietnamezi, dar și nevoia de optimizare a cadrului legislativ și procedural, în vederea facilitării unei colaborări eficiente și echilibrate pe termen lung.
Evenimentul a reconfirmat angajamentul ambelor părți pentru aprofundarea cooperării economice și sociale și a oferit un cadru concret de dialog, reflecție și inițiativă, în vederea consolidării unui parteneriat strategic durabil între România și Vietnam.
Într-un an marcat de celebrarea a 75 de ani de relații diplomatice bilaterale, această ediție a Zilei Oportunităților de Afaceri se constituie într-un reper al diplomației economice românești și un exemplu de bune practici în promovarea intereselor comune”.
Foto: CCIB